Кламер БГ - Новини: Кристалина Георгиева номинира либерийка за заместник-управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева номинира либерийка за заместник-управляващ директор на МВФ

Свят

|
Ср, 26 Фев 2020г. 18:16ч.
Кристалина Георгиева номинира либерийка за заместник-управляващ директор на МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева номинира Антоанет Сайе от Либерия за заместник-управляващ директор на Фонда, предаде Ройтерс.

"Антоанет демонстрира рядка комбинация от лидерски качества, сериозни анализаторски способности и непоколебим ангажимент към справедливостта", каза Георгиева в изявление.

Либерийката Сайе е оглавявала африканското подразделение на МВФ от 2008 до 2016 г. Преди това тя е била министър на финансите на Либерия и е работила 17 години в Световната банка. Понастоящем Сайе работи в Центъра за глобално развитие - мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Тя ще стане един от четиримата заместник-управляващи директори под Георгиева, но няма да замени Дейвид Липтън като първи заместник-управляващ директор, позиция номер 2 във Фонда със силно влияние върху политиката.

Като фаворит за този пост се очерта изпълняващият длъжността помощник-министър на финансите на САЩ Джефри Окамото. 35-годишният Окамото има подкрепата на своя началник, финансовия министър Стивън Мнучин.

По-рано досегашният първи заместник на управляващия директор на МВФ, 66-годишният американец Дейвид Липтън, обяви, че ще се оттегли от поста в края на този месец.

Заместник-управляващият директор Карла Грасо, която е главен административен директор на МВФ, също напуска в края на месеца.

Георгиева не уточнява бъдещия ресор на Сайе в МВФ, нито посочва дали ще има промени в задълженията на заместник-управляващите директори. Тя отбелязва само, че и Липтън, и Грасо ще бъдат заменени.

Дългогодишна традиция е вторият човек в йерархията на международната институция да бъде американец, а управляващият директор да е от Европа. Съединените щати са най-големият акционер във фонда, припомня Ройтерс.

Кристалина Георгиева междувременно призова страните да не реагират пресилено на заплахата от новия коронавирус.

В противен случай те може да навредят на своите икономики, каза тя в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл". Георгиева се обяви за "добре насочени и пропорционални мерки".

МВФ понижава икономическите си прогнози заради вируса и се опитва да установи дали икономическите последици от него ще са най-тежки през първото тримесечие на годината, заяви тя.

mediapool.bg