Кламер БГ - Новини: СЗО: Новият вирус може да достигне всяка страна

СЗО: Новият вирус може да достигне всяка страна

Свят

|
Пет, 28 Фев 2020г. 16:30ч.
СЗО: Новият вирус може да достигне всяка страна

Коронавирусът може да достигне повечето, ако не и всички страни по света, предупреди Световната здравна организация (СЗО) в петък. Междувременно страхът от пандемия нанесе допълнителен удар на световните фондови пазари, заличавайки 5 трилиона долара от стойността на акциите.

Предупреждението на СЗО идва малко след като Нигерия потвърди първия случай на коронавирус в Субсахарска Африка, а преди това Бразилия се оказа първата страна в Южна Америка.

Към 28 февруари са потвърдени общо 83 000 случая на коронавирус по целия свят. Заразата вече е обхванала всички континенти освен Антарктида.

Огромният брой на случаите е в Китай, откъдето епидемията пламна в края на миналата година.

Китайските власти съобщиха в петък, че още 372 човека в страната са се заразили с Covid-19, а новите смъртни случаи са 44. Общият брой на съобщените от Китай случаи на коронавирус са 78 824, а починалите там са 2 788.

По-рано СЗО предупреди всяка държава да е готова коронавирусът "буквално да почука на вратата" и че заразата има потенциал да прерасне в пандемия.

Възможна ли е повторна зараза

Говорителят на здравната агенция на ООН Кристиан Линдмайер заяви в петък, че организацията ще проучи съобщенията за хора, които повторно са се заразили с Covid-19, след съмнения за такъв случай в Япония.

Той добави, че човек, който е изкарал Covid-19, принципно може да се смята, че е придобил имунитет, "поне за известно време". В същото време СЗО ще провери как се правят тестовете за заразата.

За възстановилите се от коронавируса пациенти, изписани от китайски болници, но след това отново тествани позитивно, е установено, че не са заразни, заяви в петък Го Янхон, служител в болничната администрация в Национална здравна комисия, предаде Ройтерс. На пресконференция той каза, че е необходимо да бъде задълбочено познанието за новия вирус и да се подобри наблюдението върху оздравелите пациенти.

Коронавирусът превзема света

Пациент в Нидерландия бе диагностициран с коронавирус. Това е първият потвърден случай в страната. Националният институт по обществено здраве каза в комюнике, че пациентът в южния град Тилбург е пътувал наскоро в Северна Италия. Седемнайсет души починаха и 650 бяха заразени в Италия - най-голямото огнище на коронавируса в Европа.

"За да не позволим на болестта да са разпространи в Нидерландия, ще проследим кой е бил в контакт със заразения пациент", каза институтът. Премиерът Марк Рюте изрази надежда заразеният мъж ще оздравее и призова населението да следва инструкциите на медицинските власти.

Нови пет случая на коронавирус бяха регистрирани в Швеция, с което общият брой на заразените в страната достигна 7, предаде ДПА. Трима от пациентите са се заразили извън скандинавската страна.

Съседна Норвегия съобщи за три нови случая, два от които са свързани с Италия и един с Иран.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са близо 60, съобщи в петък говорителка на германското министерство на здравеопазването, цитирана от Ройтерс. Тя подчерта, че част от заразените вече са оздравели.

Хиляда души са поставен под карантина в Западна Германия.

Карантини бяха наложени в окръг Хайнсберг (провинция Северен Рейн-Вестфалия), който е близо до границата с Нидерландия, и в Хамбург, който е едно от най-големите европейски пристанища. В Хайнсберг бяха регистрирани 20 случая на коронавирус, съобщи регионалното министерство на здравеопазването на провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Хамбург карантина е наложена на родителите и децата, които са имали контакт със заразен с коронавирус служител на педиатричното отделение на университетска болница.

Потвърдените случаи на вируса във Великобритания са вече 19, след като в Уелс беше регистриран един нов случай, а в Англия - нови два, съобщиха в петък британските здравни власти.

Здравните власти в Нигерия потвърдиха появата на първи случай на новия коронавирус - в най-големия град в страната Лагос. Това е и първият потвърден случай в Субсахарска Африка. Става дума за италиански гражданин, който на 25 февруари пристигнал по работа в Нигерия от Милано и на следващия ден се разболял.

Властите казаха, че мъжът е поставен в изолация и му се прави тест за вируса. Той е клинически стабилен, без сериозни симптоми.

Министерството на здравеопазването на Беларус също съобщи за първи случай на заразен с коронавируса в страната. Той е студент от Иран и направеният му вчера тест е бил положителен.

Първи случай на Covid-19 бе потвърден днес и от Нова Зеландия. Пациентът е на около 60 години, пристигнал от Иран в сряда. Настанен за лечение в болница в Оклънд.

Автомобилното шоу в Женева е отменено

Властите в Швейцария решиха да забранят всички многолюдни събития поне до 15 март с цел да ограничат разпространението на коронавируса. Става дума за всички обществени и частни събития, на които присъстват повече от хиляда души. Забраната влиза в сила веднага.

Традиционното автомобилно изложение в Женева, което е едно от най-големите и трябваше да се състои от 5 до 15 март, се отменя.

Броят на починалите в Иран скочи

Здравното министерство в Иран съобщи в петък, че 34 човека вече са починали от коронавирус, а до момента са потвърдени 388 случая на заболяването. Само преди ден властите докладваха за 26 починали и 245 заразени.

Няколко висши държавни служители са сред заболелите. Властите в страната са обвинявани за това, че крият реалните мащаби на разпространението на Covid-19. Правителството обяви, че арестува хората, които разпространяват такива "слухове", предаде Би Би Си.

Д-р Майк Райън, шеф на програмата за извънредни ситуации в СЗО заяви, че ситуацията в Иран може да е по-зле, отколкото я представят властите.

В петък обаче правителството реши да затвори училищата за три дни, след като вече отмени петъчните молитви в джамиите в Техеран и в още 23 провинции, в опит да ограничи заразата.

Иран стана източник на десетки заразени с коронавирус в съседните страни, включително Афганистан, Бахрейн, Ирак, Оман и Пакистан.

Американските разузнавателни агенции наблюдават разпространението на новия вирус в не само в Иран, но в и Индия, която е съобщила за много малко случаи.

Макар Япония да не планира отмяна или отлагане на Олимпийските игри това лято, д-р Райън заяви, че се водят разговори дали игрите да се проведат.

Потвърдените случаи на коронвирус в Япония нараснаха и вече са над 200, починалите са четирима, като в същото време на круизния кораб "Даймънд Принсес", който все още е под карантина на в Йокохама, заразените са над 700, а жертвите -пет.

Спад на новите случаи в Китай

Властите в Китай са регистрирали за последното денонощие 327 нови случая на заболяване от новия коронавирус, а 44 души са починали. Така общият брой на заразените достигна 78 824, а 2788 души са умрели, съобщи днес Държавният комитет по въпросите на здравеопазването и хигиената на Китай.

Новите случаи в Китай са със 100 по-малко от предното денонощие, отбеляза Ройтерс.

По данни на ведомството 36 117 души са оздравели напълно и са били изписани. В болниците остават 39 919 души, състоянието на 7952 от тях е тежко.

Броят на заразените в Южна Корея достигна днес 2022, след като бяха регистрирани 256 нови случая, съобщиха здравните власти на най-засегнатата от епидемията страна в света след Китай, предаде Франс прес.

Повечето от новите случаи са в град Тегу, огнище на епидемията в Южна Корея, както и в съседната провинция Северен Кьонсан. Броят на починалите остава непроменен - 13 души.

Двама граждани на република Южна Африка, членове на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес", който от близо месец стои под карантина в Япония, са носители на Covid-19, съобщи здравното министерство в Претория. Те са настанени в японска болница, без да проявяват засега симптоми на заболяването, предаде АФП.

Един гражданин на Киргизстан, също член на екипажа на "Принсес даймънд", е дал положителна проба за коронавируса и ще бъде хоспитализиран до пълното му възстановяване, съобщи киргизстанското външно министерство. Досега Киргизстан не е съобщавал за регистриран случай на заразата на своя територия, отбеляза Ройтерс.

Президентът и премиерът в Сингапур без заплати, за да има за медиците

Президентът, премиерът, министрите и всички високопоставени чиновници в Сингапур няма да получат по една месечна заплата, като средствата ще отидат за допълнително заплащане за медиците и служителите, които пряко се занимават с борбата с коронавируса, съобщи министърът на финансите Хен Сви Кит, цитиран от световните агенции.

Премиерът на Сингапур получава месечно равностойността на около 125 хиляди долара и е най-високо платеният политик в страната.

mediapool.bg