Кламер БГ - Новини: Русия наложи вето в ООН да продължи разследването на химическите атаки в Сирия

Русия наложи вето в ООН да продължи разследването на химическите атаки в Сирия

Свят

|
Съб, 18 Ноем 2017г. 08:31ч.
Русия наложи вето в ООН да продължи разследването на химическите атаки в Сирия

Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на предложена от Япония резолюция за подновяване на мандата на комисията, която разследва използването на химически оръжия в Сирия, съобщиха световните агенции.

За два дни Русия наложи два пъти вето на предложената от САЩ проекторезолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм за разследване, чийто мандат изтече.

Русия е един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, притежаващи право на вето.

Предложението на Токио за удължаване на мандата на комисията с 30 дни беше опит за спечелване на време, през което Съветът за сигурност на ООН да постигне консенсус, отбелязва ДПА.

Резолюцията беше подкрепена от 12 страни. Русия и Боливия гласуваха против, а Китай се въздържа.

Така съвместният механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия прекрати официално работата си.

Срокът на пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, изтече в полунощ по нюйоркското време (5 часа по Гринуич тази сутрин), без Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее за удължаване на мандата й. Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на ООН Антониу

Гутериш, потвърди прекратяването на работата на Съвместния механизъм.

Не е изключено Съветът за сигурност да се събере на заседание, за да възстанови работата на Специалния механизъм за разследване след изтичането на срока на мандата му.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче предупреди, че Москва няма да допусне удължаването на работата на комисията в сегашния й вид.

”Москва не уважава международните стандарти за поведени по отношение на използването на химически оръжия”, се казва в изявление на Белия дом.

"Налагайки вето на удължаването на мандата на Съвместния механизъм за разследване Русия изпрати ясен сигнал, че не цени живота на жертвите на нападения с използване на химическо оръжие или не уважава целесъобразните стандарти за международно поведение по отношение на използването на такова оръжие", се казва в изявлението.

mediapool.bg