Кламер БГ - Новини: Ключови компромиси на срещата на върха на Г-20

Ключови компромиси на срещата на върха на Г-20

Свят

|
Нед, 02 Дек 2018г. 09:50ч.
Ключови компромиси на срещата на върха на Г-20

На фона на разногласията между страните по някои "горещи теми" срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес завърши с финално комюнике, което е плод на компромиси. Излизането с обща декларация подчертава желанието на стрраните да покажат, че форумът е успешен, отбелязва ДПА.

Държавите от Г-20 се договориха да "подновят (своя) ангажимент да работят заедно за подобряване на един основан на правила международен ред". Тази формулировка бе възприета като отстъпка от страна на Съединените щати.

Постигнато е също така съгласие, че бежанските кризи по света трябва да бъдат уреждани чрез справяне с причините за тази принудителна миграция, в добавка към ангажимент за отговаряне на хуманитарните нужди на хората, принудени да напуснат своя дом.

Изявлението не включва обещание за избягване на търговския протекционизъм. Също така не се споменава за честни търговски практики.

Страните се съгласиха да проведат "необходимите реформи" на Световната търговска организация.

По въпроса за климата, финалното комюнике отбелязва, че Съединените щати потвърждават оттеглянето си от Парижкото споразумение за климата, постигнато през 2015 г. Останалите страни от Г-20 обещаха да "продължат да се опитват да се справят с климатичните промени и едновременно с това да насърчават устойчивото развитие и икономическия растеж".

Поети бяха освен това ангажименти за гарантиране на една здрава и стабилна международна финансова система, включително с данъчни политики и мерки срещу прането на пари.

mediapool.bg