Кламер БГ - Новини: Киев: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за решаването на конфликта в Донбас

Киев: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за решаването на конфликта в Донбас

Свят

|
Пет, 23 Апр 2021г. 15:32ч.
Киев: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за решаването на конфликта в Донбас

Изтеглянето на руските войски от границата с Украйна може да доведе до намаляване на напрежението, но не е достатъчно за решаването на конфликта в Донбас, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс в петък.

Кулеба призова западните партньори на Украйна да продължат внимателно да следят ситуацията и да предприемат ефективни мерки за сдържането на Русия.

Руските власти обявиха вчера, че са наредили на войниците, разположение в близост до руско-украинската граница, да се върнат обратно в базите си, като с това изглежда даде сигнал, че слага край на струпването на десетки хиляди войници по границата с Украйна.

По-рано в петък ТАСС предаде, че руското министерство на отбраната е започнало да прехвърля войските, участвали в маневри в Южна Русия, обратно в пунктовете за постоянна дислокация.

В момента войсковите подразделения и съединения от Южния военен окръг и Въздушнодесантните войски се придвижват до жп гари и летища, качват се на десантни кораби, жп платформи и самолети от военнотранспортната авиация.

Украйна предложи на израелския премиер Бенямин Нетаняху да стане посредник в преговорите с Русия. Това съобщи украинският посланик в еврейската държава Евгений Корнийчук пред израелската телевизия "Ай 24 нюз".

"Нетаняху има добри отношения с президента (на Украйна Володимир) Зеленски, и с (президента на Русия Владимир) Путин", цитира думите на посланика украинското издание "НВ". "Радвам се да заявя, че премиерът не е отказал", допълни посланикът.

По думите му Нетаняху е добавил, че ще се постарае да направи всичко по силите си. "Радваме се, че господин Нетаняху не отказа тази мисия, а напротив, показа интерес и желание да помогне", добави посланикът.

Във вторник Зеленски призова Путин да се срещнат в източноукраинския регион Донбас за разговори за прекратяване на конфликта там и за намаляване на напрежението между двете държави.

Руският президент Владимир Путин изрази вчера готовност да приеме украинския си колега Володимир Зеленски в Москва по всяко време, когато му е удобно, "ако става дума за развитието на двустранните отношения".

mediapool.bg