Кламер БГ - Новини: Казахстан запорира имущество на "Роскосмос"

Казахстан запорира имущество на "Роскосмос"

Свят

|
Пон, 13 Март 2023г. 16:28ч.
Казахстан запорира имущество на "Роскосмос"

Ракета

В Казахстан е запорирано имущество на главния оператор на руските космодруми – Центъра по експлоатация на наземната космическа инфраструктура (ЦЕНКИ), предаде"Москоу Таймс" в понеделник.

Формалният повод за това е задлъжнялостта от 13.5 млрд. тенги или 2 млрд. рубли пред Съвместното казахстанско-руско предприятие "Байтерек" с участието на "Роскосмос". Причината са това е оценката за въздействие върху околната среда на ракетата "Съюз-5". На ЦЕНКИ е забранено за извежда от страната материални ценности и активи, а на ръководството й – да напуска територията на страната до приключването на следствените дейности, пише изданието KZ24.

Решението за предприемане на принудителните мерки е взето още през ноември 2022 г., когато е бил издаден изпълнителният лист срещу центъра. На ЦЕНКЕ известието е било предоставено през януари .

"Байтерек" бе създадено през 2005 г. за реализацията на обща програма на Казахстан и Русия за усвояване на космоса. В частност идеята беше преминаването към използване на екологично чисто ракети носители на космодрума Байконур вместо ракетите "Протон", които съдържат токсично гориво.

За да стане това трябваше да се построи нова стартова площадка, но през юли 2022 г. властите в Казахстан съобщиха, че нейното откриване се отлага за шест до 12 месеца. Тогавашният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин съобщи, че първият планиран пуск на руската ракета носител "Съюз-5" от Байконур се отлага.

Тази ракета бе разработена през 2015 г., след като анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и започналата война в Донбас доведоха да невъзможността да се ползва украинската ракета носител "Зенит" от казахстанско-руския проект.

По данни на KZ24 твърдите действия от страна на Казахстан вероятно са предприети след критики на новия шеф на "Росатом" Юрий Борисов към казахстанската страна за отлагането на пуска на новата стартова площадка. Допуска се, че сегашната ситуация може да увреди космическото сътрудничество между Русия и Казахстан.

И без това обаче перспективите пред съвместната работа на двете държави в космоса станаха мъгливи заради санкциите, въведени срещу космическия отрасъл на Русия заради войната в Украйна. Под въпрос е възможността Казахстан да използва руските ракети за търговски пускове, както се очакваше по-рано. Затова е Астана е възможно повече да не е заинтересована от съвместния проект "Байтерек".

mediapool.bg