Кламер БГ - Новини: Историци: Тръмп преобръща нормите на президентското поведение

Историци: Тръмп преобръща нормите на президентското поведение

Свят

|
Четв, 19 Юли 2018г. 16:05ч.
Историци: Тръмп преобръща нормите на президентското поведение

Много американски президенти са предизвиквали сътресение с пътуванията си в чужбина, но нито един до такава степен като президента Доналд Тръмп.

Според историци обиколката на президента в Европа, породила объркване, е разрушила условностите, към които се придържаха американските лидери на световната сцена.

Подходът на Тръмп във външната политика е "Америка на първо място", но се създаде впечатление, че той вярва на думите на една враждебна сила, а не на разузнавателните служби на собствената си страна. Освен това Тръмп обиди съюзниците на Америка и пося съмнения по отношение на ангажимента си към НАТО.

"Никога не сме виждали президент да отиде в чужбина и не само да поучава нашите съюзници в НАТО, но и да ги постави в неловко положение", каза експертът по Русия Уилям Помъранз, заместник-директор на Института "Кенан" към Центъра "Уилсън". "Никога не сме виждали наш президент да замине на обиколка в чужбина и да окачестви съюзниците ни като неприятели. И никога не сме виждали наш президент да дава съвместна пресконференция с руски лидер, на която да каже, че от негова гледна точка и двете страни носят вина, а всъщност да посвети по-голямата част от времето си на това да обвинява министерството на правосъдието и разузнавателните служби на САЩ."

Предишни президент са имали трудни пътувания в чужбина и са били критикувани заради срещите им на върха със съветски лидери, но поведението на Тръмп почти няма аналог, смятат президентски историци и дългогодишни наблюдатели на Русия.

Франклин Рузвелт беше обвинен, че се е "продал" на Йосиф Сталин на Ялтенската конференция през 1945 г.; Джон Ф. Кенеди и неговите съветници признаха, че той е бил неподготвен за срещата си на върха с Никита Хрушчов през 1961 г. във Виена; срещата на върха в Рейкявик между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1986 г. се разглеждаше по онова време като завършила с провал; а на Джордж У. Буш му се подиграваха заради изказването му пред репортери през 2001 г. след среща с Путин, че "погледнал човека в очите" и "разбрал, че той е много откровен и заслужава доверие".

Пътуването на Тръмп беше различно.

"Честно казано, не мисля, че се е случвало тези американски президенти в някакъв момент да не преследват интересите на САЩ в сигурността, да бъдат заблудени от съветския лидер, с когото са се срещали", каза външнополитическият сътрудник от Института "Брукингс" Алина Полякова. "Мисля, че дори срещата на Джордж У. Буш, с която бе свързана онази негова прочута реплика, че погледнал Путин в очите и вникнал в душата му, бледнее в сравнение с това."

Всъщност още преди да тръгне от Вашингтон, Тръмп ясно показа, че го сърбят ръцете да влезе в битка. Той разкритикува членовете на датиращия от десетилетия военен съюз НАТО, че не отделят достатъчно пари за отбрана, и намекна, че може да не иска повече да "плаща за защитата на Европа".

При първото си появяване на закуска в Брюксел преди срещата на върха той атакува германската канцлерка Ангела Меркел, като заяви, че Германия е "изцяло под контрола" на Русия, а по-късно попита в Туитър: "Какво му е хубавото на НАТО." Срещата на върха приключи със смайващо заявление на президента, че НАТО е по-силна отвсякога и че той е осигурил нови ангажименти за отбранителни разходи, което по-късно беше оспорено от присъствалите.

Драмата продължи, когато Тръмп пое към следващата си спирка - Великобритания. Първото му официално посещение беше помрачено от страничния ефект на реторичната граната, която хвърли срещу британската министър-председателка Тереза Мей преди пристигането си. В интервю за таблоид той разкритикува плановете на Мей за Брекзит, каза, че може повече да не иска да сключва търговска сделка с Великобритания, и заяви, че един от политическите съперници на Мей би бил отличен министър-председател, с което подкопа позициите й в момент, когато нейното правителство е разклатено.

После Тръмп даде още едно интервю, този път от едно от игрищата си за голф в Шотландия, в което нарече Европейския съюз главен геополитически "неприятел".

Нищо обаче не беше подготвило достатъчно света за коментарите на Тръмп в Хелзинки след продължили с часове срещи с руския президент Владимир Путин, чието правителство според заключението на служители на американското разузнаване се е намесило в изборите през 2016 г., проникнало е в имейлите на Демократическата партия и ги е разпространило, за да помогне на Тръмп да победи.

Стоейки на един подиум с човека, обвиняван в съучастие в атака срещу самите устои на американската демокрация, Тръмп каза, че разузнавачите на собствената му страна "мислят, че е Русия. До мен е президентът Путин. Той току-що каза, че не е Русия. Ето какво ще кажа: не виждам никаква причина да е тя." Той също така атакува американското министерство на правосъдието, като нарече неговото разследване за руските действия и евентуално съглашателство с кампанията на Тръмп "бедствие за нашата страна".

Това беше смайващ коментар от устата на американски президент. Тръмп донякъде се опита да се поправи 24 часа по-късно, като хвърли вината върху граматическа грешка. Той обаче не отстъпи от редица други свои коментари, в които изрази доверие към отричането на Путин за намеса в изборите.

"Тръмп 0 - Путин 1" оповести от първа страница финландският вестник "Каупалехти".

Президентският историк и преподавател в Университета "Райс" Дъглас Бринкли сравни Тръмп със "слон, който разнася със себе си своя стъкларски магазин".

"Просто да стоиш и да предаваш своята страна на чужда земя пред противника си - няма друг пример за подобно позорно и безразсъдно поведение", каза Бринкли.

Помъранз каза, че Тръмп си е нанесъл политическа вреда, като е намекнал, че и двете страни са виновни за свързаното с Русия разследване, което вреди на отношенията на САЩ с Москва - също както направи, когато обвини и двете страни, реагирайки на съпроводените с насилие протести на привърженици на възгледа за превъзходството на бялата раса в Шарлътсвил, Вирджиния.

Помъранз каза, че вредата, която Тръмп е причинил, описвайки ЕС като неприятел и поучавайки съюзниците си от НАТО, е значителна.

"Мисля, че именно това ще бъде запомнено от тази седмица", каза той.

По БТА

mediapool.bg