Кламер БГ - Новини: "Ислямска държава" пое отговорност за терористичния атентат в Брюксел

"Ислямска държава" пое отговорност за терористичния атентат в Брюксел

Свят

|
Ср, 18 Окт 2023г. 09:57ч.
"Ислямска държава" пое отговорност за терористичния атентат в Брюксел

Цветя са поставени пред банковия клон, където двама футболни привърженици от Швеция бяха застреляни при терористична атака в Брюксел, Белгия, 17 октомври 2023 г. Нападателят е бил прострелян от полицията по време на операция и е починал, съобщи белгийската полиция. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" поема отговорността за атентата в Брюксел от понеделник вечер, съобщават белгийски медии., цитирани от БТА. При нападението, извършено от незаконно пребиваващ в страната тунизийски мигрант, бяха застреляни двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен.

Групировката заявява, че ударът е бил насочен срещу Швеция заради участието й в световната коалиция за борба с джихадистите. В съобщението извършителят Абдесалем Ласауед е наречен "боец на "Ислямска държава", предприел нападение като част от операциите срещу граждани на държави от тази коалиция".

Медиите уточняват, че Ласауед е пристигнал през 2011 г. незаконно на италианския остров Лампедуза, а след това се е насочил към Швеция, където е излежал присъда от две години затвор заради притежание и разпространение на наркотици.

След това той е пристигнал в Белгия, където е подал молба за убежище, която е била отхвърлена. Белгийските власти са издали заповед да напусне страната, която не е била изпълнена.

"Ислямска държава" пое отговорност и за атентата в Брюксел от 22 март 2016 г., когато на летището и в метрото на белгийската столица избухнаха две бомби. Жертвите тогава бяха 32, а пострадалите - над триста.

mediapool.bg