Кламер БГ - Новини: Иран обяви готовност за пълна размяна на затворници със САЩ

Иран обяви готовност за пълна размяна на затворници със САЩ

Свят

|
Нед, 10 Май 2020г. 16:31ч.
Иран обяви готовност за пълна размяна на затворници със САЩ

Иран е готов за пълна размяна на затворници със САЩ без никакви предварителни условия, съобщи в неделя иранският правителствен говорител Али Рабией, цитиран от новинарския портал "Хабаронлайн". Той добави, че Вашингтон все още не е отговорил на призива на Иран за размяна на затворници, предаде Ройтерс.

"Готови сме да разменим ирански и американски затворници и сме готови да обсъдим този въпрос, но американците все още не са отговорили", заявява Рабией, цитиран от "Хабаронлайн".

"Обезпокоени сме за безопасността и здравето на иранците в затвора. Държим Америка отговорна за безопасността на иранците в условията на епидемията от новия коронавирус", добавя той.

През 2019 г. САЩ и Иран си размениха затворници, което беше рядък случай на сътрудничество между двете страни. Ставаше дума за Сиюйе Ван, американски дипломиран студент, държан три години под стража по обвинения в шпионаж, и осъденият на затвор ирански изследовател в областта на стволовите клетки Масуд Солеймани, обвинен в нарушаване на санкциите, припомня Ройтерс.

mediapool.bg