Кламер БГ - Новини: Израелски въздушни удари по ирански цели в Сирия

Израелски въздушни удари по ирански цели в Сирия

Свят

|
Пон, 21 Ян 2019г. 17:59ч.
Израелски въздушни удари по ирански цели в Сирия

Израелските въздушни удари, насочени тази нощ срещу позиции на сирийския режим и на неговите ирански съюзници в Сирия, са поразили мишени в района на Дамаск.

Най-малко 11 бойци, сред които двама сирийски военнослужещи, са загинали при бомбардировките. Това съобщи сирийският Център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Израелските атаки са в отговор на изстрелването на ракета земя-земя по израелска територия в неделя. Действащите на територията на Сирия ирански сили "Ал Кудс" (сили със специално предназначение) изстреляха от сирийска територия ракета земя-земя срещу Голанските възвишения в Израел. Тя беше прехваната от системата за противовъздушна отбраната на Израел.

В отговор на тази атака през нощта изтребители на ВВС на Израел атакуваха цели на "Ал Кудс" в Сирия. Атаката беше насочена срещу военни обекти на тези ирански сили, вкл. складове с оръжие, основно на летището в Дамаск, срещу ирански обекти на разузнаването и срещу ирански тренировъчен лагер", се казва в съобщение на пресслужбата на израелската армия.

От сирийска страна по време на атаката са били изстреляни десетки ракети земя-въздух и в отговор на което Израел нанесе удари по батареи на противовъздушната отбрана на сирийските ВВС, се посочва в съобщението.

Според Центъра за управление на отбраната към руското министерство на отбраната жертвите на ударите са 4 сирийски военнослужещи. Шестима сирийски военнослужещи са били ранени. В резултат на ударите частично е повредена инфраструктурата на международното летище в Дамаск.

Центърът съобщава, че тази нощ в рамките на около 45 минути военновъздушните сили на Израел са нанесли три удара по територията на Сирия от западно, югозападно и южно направление. Руското ведомство допълва, че сирийските противовъздушни сили са унищожили над 30 крилати ракети и управляеми авиобомби при въздушния обстрел от страна на израелските ВВС.

"Имаме постоянна политика да нанасяме удари по иранското присъствие в Сирия, да удряме всеки, който удря по нас", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Шефът на иранските военновъздушни сили генерал Азиз Насирзаде каза, че те са "нетърпеливи и готови" да влязат в битка с Израел, за да унищожат еврейската държава, предаде Асошиейтед прес. Той говори само няколко часа, след като израелски изтребители нанесоха въздушните удари в Сирия.

Според новинарски сайт на иранската държавна телевизия, цитиран от АП, генералът е казал, че "младото поколение (на иранските ВВС) е нетърпеливо и готово за битка срещу ционисткия режим, с цел да го изтрие от лицето на Земята". Насирзаде е заявил това по време на посещение в академията на ВВС след нанесените рано тази сутрин израелски удари.

Ирански официални представители често се заричат да унищожат Израел, отбелязва АП.

mediapool.bg