Кламер БГ - Новини: Извършителят на зверското убийство в Северна Македония е минал през България и е задържан в Турция

Извършителят на зверското убийство в Северна Македония е минал през България и е задържан в Турция

Свят

|
Ср, 06 Дек 2023г. 12:21ч.
Извършителят на зверското убийство в Северна Македония е минал през България и е задържан в Турция

Снимката е илюстративна, БГНЕС

Организаторът и пряк извършител на убийството на 14 годишната Ваня Гьорчевска от Скопие и 74 годишният Панче Жежовски от Велес Люпчо Палевски- Палчо е арестуван в Турция, съобщи на министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски.

Северна Македония издаде международна заповед за Палевски, който след убийството на момичето е заминал с автомобил за Белград, а ден по-късно, с друг автомобил е преминал транзитно през територията на България и е влязъл в Турция.

Първоначално от българското МВР, цитирано от БТА, съобщиха, че няма данни лицето да е на българска територия, както и че липсва информация то да е обявено за международно издирване.

Още по темата

Убиецът на отвлеченото в Скопие момиче е организирал антибългарски протест

5 декември 2023 15:58

Шофьорът, който е превозил Палевски през България е арестуван, съобщиха по-рано от прокуратурата, а министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски благодари на колегите си от Сърбия, България, Турция и Хърватия за оказаното съдействие.

Палевски е арестуван в турския град Балъкесир, а процедурата по му е започнала, съобщи Спасовски.

По думите му делото слещу петимата обвиняеми за двете убийства е с обем 100 страници е внесено в прокуратурата. По него обвинени са 5 човека, от които един за организиране и извършване на отвличане и убийство, трима за съучастие в отвличане и убийство и един за оказване на помощ при отвличане.

Полицията е открила два пистолета, за които експертиза трябва да се потвърди дали са оръжията с които са извършени убийствата, обяви Спасовски, цитиран от БТА.

Палевски е лидер на партия "Десна” и организатор на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г., след като беше обявена договорената преговорна рамка.

mediapool.bg