Кламер БГ - Новини: И САЩ ще инвестират 60 млрд. долара в чужбина като контра на Китай

И САЩ ще инвестират 60 млрд. долара в чужбина като контра на Китай

Свят

|
Вт, 04 Септ 2018г. 16:49ч.
И САЩ ще инвестират 60 млрд. долара в чужбина като контра на Китай

Ден, след като Китай обеща 60 млрд. долара инвестиции в помощ на развитието на Африка, Уолстрийн джърнъл съобщи, че САЩ също смятат да инвестират до 60 млрд. долара в големи инфраструктурни проекти в чужбина.

В опит да контрират нарастващото влияние на Китай САЩ възнамеряват да удвоят инвестициите си в големи инфраструктурни проекти в чужбина.

Конгресът на САЩ разработва закон, който според изданието Уолстийт джърнъл е на финалната права, съобщи Банкеръ.

Предвижда се обединяването на няколко малко известни правителствени агенции в нова структура, която ще инвестира до 60 млрд. долара в развитието на различни страни по света.

Тази сума надвишава повече от два пъти инвестициите, които в момента правят малките правителствени агенции. Законът се подкрепя от администрацията на Доналд Тръмп.

Основната цел на Вашингтон е да се противопостави на китайската инициатива "Един пояс, един път", която предвижда китайски инвестиции на стойност милиарди в магистрали, железопътни линии, пристанища.

В понеделник при откриването на китайско-африканската среща на върха в Пекин китайският президент Си Цзинпин обеща 60 милиарда долара инвестиции и финансиране в помощ на развитието на Африка.

Бе съобщено още, че средствата ще бъдат предоставени под формата на държавна помощ, инвестиции и финансиране от финансови институции и компании. Освен това Китай ще увеличи вноса си от Африка, по-специално несуровинни продукти. Около 1 милиард юана (146 милиона долара) материална помощ ще отпусне Пекин за развитието на селското стопанство на африканския континент.

Не е тайна, че Африка е основен фокус на китайската външна политика в последните години, а китайските инвестиции на континента се приемат по-добре от западните, защото не са обвързани с различни условия като политически промени и реформи.

mediapool.bg