Кламер БГ - Новини: Зеленски: Щях да се боря до смърт, ако руснаците бяха стигнали до щаба ми

Зеленски: Щях да се боря до смърт, ако руснаците бяха стигнали до щаба ми

Свят

|
Нед, 30 Апр 2023г. 13:10ч.
Зеленски: Щях да се боря до смърт, ако руснаците бяха стигнали до щаба ми

снимка ЕПА/БГНЕС

"Никой нямаше да попадне в плен (ако руснаците бяха стигнали до президентския щаб в центъра на Киев), защото имахме много сериозно подготвена отбрана на улица "Банкова". Щяхме да бъдем там до последно", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за телевизионния канал "1+1", цитирано от Ройтерс

"Знам как да стрелям. Можете ли да си представите заглавие като "Президентът на Украйна е пленен от руснаците?" Това е позор. Смятам, че това би било срамно", каза Зеленски.

Той обясни, че е носил пистолет и е бил готов да го използва срещу нападателите.

В първите часове на руската инвазия, която започна на 24 февруари 2022 г, руски разузнавателни подразделения са се опитали да проникнат в центъра на Киев и да стигнат до щаба на Зеленски. Те са спрени от украинските спецчасти и не са успели да достигнат до улица "Банкова" в центъра на града, където се намира президентската канцелария, посочва Ройтерс.

Други руски подразделения са предприели атака в покрайнините на Киев, но не са успели да напреднат. Официални представители също така съобщиха и за няколко неуспешни опита за саботаж в града.

Международен трибунал срещу Русия

В своето вечерно видеообръщение Зеленски се обърна към руските войници и ги обвини, че "не само командирите, но и всички вие, всички вие сте терористи и убийци и всички вие трябва да бъдете наказани".

“Всеки, който пилотира и изстрелва ракети, който поддържа самолети и кораби за терор, е съучастник, терорист и убиец и трябва да бъде наказан“, каза той.

Коментарите му последваха ракетния удар по град Уман, при който в петък загинаха 23 души, сред които шест деца. “Всеки, който подготвя такива ракетни атаки, трябва да знае, че е съучастник в смъртта на цивилни“, каза президентът.

Той се изказа в подкрепа на създаването на международен трибунал срещу Русия по модела на Нюрнбергския процес срещу нацистите.

mediapool.bg