Кламер БГ - Новини: Зам.-помощник държавен секретар на САЩ става посланик в Македония

Зам.-помощник държавен секретар на САЩ става посланик в Македония

Свят

|
Ср, 29 Ноем 2017г. 13:29ч.
Зам.-помощник държавен секретар на САЩ става посланик в Македония

Досегашният заместник-помощник държавен секретар Хойт Браян Ий ще бъде новият американски посланик в Македония. Тази информация бе потвърдена официално във Вашингтон пред кореспондента на "Ал Джазира". Той ще замести Джес Бейли, който заема този пост от декември месец 2014 година.

Хойт Браян Ий е дипломат и през последните години имаше ключова роля при разрешаването на политическите кризи в Албания, Македония, Черна гора.

Назначаването му се оценява като потвърждение на нарастващия ангажимент на Вашингтон към Балканите преди всичко заради опитите на Москва да наложи своето влияние в региона.

За момента не е ясно кой ще замени Ий в Държавния департамент на САЩ, отбелязва БГНЕС.

Като възможни наследници се споменават Джонатан Мур, настоящ ръководител на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Босна и Херцеговина и бивш директор за Централна и Южна Европа в Държавния департамент, както и Кондолиза Райс, бивш държавен секретар и съветник по националната сигурност в мандата на двама американски президенти, която сега е определяна също "специален пратеник” на президента Тръмп за Балканите.

mediapool.bg