Кламер БГ - Новини: Жертви и разрушения след силно земетресение в Япония

Жертви и разрушения след силно земетресение в Япония

Свят

|
Четв, 06 Септ 2018г. 20:34ч.
Жертви и разрушения след силно земетресение в Япония

Силно земетресение разтърси Япония, която все още се съвзема след силния тайфун, който взе жертви и нанесе щети в последние дни. При труса с магнитуд 6.7 по Рихтер загинаха 8 души, 39 се издирват, а ранените са 120.

Трусът е предизвикал разрушения и свлачища в населени места на остров Хокайдо. Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е създаден кризисен щаб. 25 000 военни от силите за самоотбрана са пратени за ликвидиране на последиците.

39 души се водят за изчезнали в град Ацума. Там трусът е предизвикал свлачище, което е погребало къщи и пътища, предаде Франс прес. Кадри, направени от въздуха, показват, че планините са буквално разцепени на две от внушителни свличания на кални маси, изтръгнали дървета и погълнали сгради. Пожарникарите евакуират хората от района с хеликоптери.

Земетресението предизвика и спиране на тока из целия остров Хокайдо. Близо 3 милиона домакинства останаха на тъмно. Избухнаха и няколко пожара.

Прекъсването на електричеството стана причина и атомната централа Томари да изгуби външното си захранване и да се наложи трите реактора да бъдат охлаждани с помощта на система за аварийно захранване. Централата не работи от 2011 г., от аварията в централата Фукушима.

Заради труса бяха отменени над 200 полета и бяха спрени влакове.

След първия трус имаше серия от вторични трусове и още едно силно земетресение.

Трусът порази Япония в момент, в който тя се възстановява от преминаването на урагана Джеби, отнел живота на 11 души.

mediapool.bg