Кламер БГ - Новини: Разбил се в Етиопия Боинг взе 157 жертви от 35 държави

Разбил се в Етиопия Боинг взе 157 жертви от 35 държави

Свят

|
Пон, 11 Март 2019г. 12:11ч.
Разбил се в Етиопия Боинг взе 157 жертви от 35 държави

Самолет на етиопската авиокомпания "Етиопиън еърлайнс" се е разбил напът от Адис Абеба за кенийската столица Найроби, предадоха световните агенции в неделя. Това е станало само шест минути след излитането на машината, която е била доставена на превозвача през ноември 2018 г.

Няма оцелели в катастрофата на самолета Боинг 737 Макс-8, на чийто борд е имало 149 пътници от 35 държави и 8 души екипаж, обяви авиокомпанията. Самоличността на хората на борда се уточнява. Сред загиналите има 32 кенийски граждани, 18 канадци, 17 етиопски граждани, сред които и осемте членове на екипажа, по осем американци, италианци и китайци, по седем британци и французи. Шестима загинали има от Египет, петима от Холандия, а за четирима души от Словакия се твърди, че е семейство на словашки политик.Също по четирима загинали има от Индия и Нова Зеландия По три са жертвите от Русия, Австрия и Швеция. На борда на злополучния Боинг е имало хора от Испания, Бразилия, Полша, Сърбия, Норвегия, Ирландия, Судан и други. Четирима души са били с паспорти на ООН и тяхната националност засега не е изяснена.

От българското външно министерство обявиха,че засега няма информация за български граждани на борда на разбилия се самолет, но ведомството все още не е получило списъка с пасажерите.

Инцидентът е станал малко след излитането на машината от етиопската столица, на около 60 км от нея, в централния район Оромия.

Причината за катастрофата още не е ясна. Авиопревозвачът обяви, че пилотът е съобщил за проблеми и е поискал връщане в Адис Абеба. Времето е било ясно, но системата за следене на въздушния трафик в реално време "Флайтрадар24" показва, че при излитането самолетът е развил нестабилна скорост.

Според очевидци машината е горяла силно, преди да се забие в земята. Последвалият удар и пожар са били толкова големи, че никой не е можел да се доближи. На мястото на произшествието са четири хеликоптера, съобщава ББС.

Самолетът е излетял от международното летище Боле в Адис Абеба в 8,38 ч. местно време (5,38 ч. по Гринуич). Потвърдено е, че самолетът се е разбил в 8,44 ч. местно време. Причините за катастрофата засега остават неизвестни.

От канцеларията на премиера на Етиопия уточниха, че става дума за самолет Боинг 737 и изразиха съболезнования на семействата на хората на борда.

От "Боинг" също изразиха съболезнования към близките на загиналите и обявиха готовност да подпомогнат със свои експерти разследването на причините за инцидента.

Етиопската авиокомпания "Етиопиън еърлайнс" е най-големия превозвач в Африка и има амбиции да се превърне и в компанията, която отваря вратите на континента за пътници от други континенти. Катастрофата стана в момент, в който реформисткият премиер на Етиопия Абий Ахмед обещава да отвори авиационния сектор и други сектори за чужди инвестиции и да трансформира икономиката на страната.

mediapool.bg