Кламер БГ - Новини: Ескалират ракетните удари между Израел и Газа

Ескалират ракетните удари между Израел и Газа

Свят

|
Нед, 05 Май 2019г. 15:25ч.
Ескалират ракетните удари между Израел и Газа

Израел и бунтовници в ивицата Газа засилиха нападенията един срещу друг в едни от най-интензивните атаки помежду си от последните години.

Палестинските бойци са изстреляли над 450 ракети към израелска територия през уикенда. Мнозина са били заловени, но един израелец е бил убит. На свой ред Тел Авив е поразил около 220 цели в ивицата Газа, при което са загинали осем палестинци, сред които жена и дете.

Относно съобщенията за убитите бременна палестинка и малката й дъщеря, по-късно бе уточнено, че загиналата е била леля на детето, а израелската армия обяви, че двете са загинали от оръжия, използвани от "Хамас" и, след които и бременна жена и малко момиче – нейна племенничка. Предишни информация бяха, че са майка и дъщеря.

Палестинските здравни власти казаха, че има 70 ранени палестинци, а в Израел службите за спешна помощ са оказали медицинска помощ на 83 души, някои с рани от шрапнели, други, пострадали докато бягали към убежищата, а трети в състояние на силен шок.

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е наредил на военните да "продължат масовите си удари по терористични елементи в ивицата Газа".

"Инструктирах армията да продължи с масираните удари срещу терористични елементи в ивицата Газа и наредих да бъдат подсилени, откъм танкове, артилерия и войски, силите, разположени около ивицата Газа", каза премиерът по време на заседание на израелския министерски съвет.

От събота сутринта от Газа по израелска територия са били изстреляни 430 ракети, допълва ТАСС. Само през нощта те са били 180. Същевременно израелските военни са атакували през нощта 60 обекта в ивицата Газа и така общото число на целите там е достигнало 180, добавя агенцията като се позовава на изданието "Таймс ъв Израел".

mediapool.bg