Кламер БГ - Новини: Епидемията в Китай стихва, компаниите в Ухан възобновяват работа

Епидемията в Китай стихва, компаниите в Ухан възобновяват работа

Свят

|
Ср, 11 Март 2020г. 15:55ч.
Епидемията в Китай стихва, компаниите в Ухан възобновяват работа

Компаниите могат постепенно да възобновят работа в Ухан, китайския град в епицентъра на епидемията от коронавируса. Това съобщиха в сряда местните власти, цитирани от Франс прес, като поредното свидетелство за това, че постепенно епидемията в страната затихва.

В континентален Китай е съобщено за 24 нови случая на коронавируса през изминалото денонощие спрямо 19 предишния ден. Така потвърдените случаи в континенталната част на страната стават общо 80 778, а починалите - 3158 души, 22-ма от които за последния ден. Всички нови смъртни случаи са в провинция Хубей, която е центърът на епидемията.

Много от новите случаи на коронавируса са хора, пътували до страни, в които е регистриран взрив на заразата, като Иран и Италия.

Фирмите, които произвеждат стоки и услуги от първа необходимост, могат да започнат отново работа веднага, обяви правителството на централната провинция Хубей, под чието подчинение е и общината на Ухан.

В тази категория влизат основно медицински компании (оборудване, лекарства), обществени услуги (снабдяване с газ, електричество, отопление), търговия с хранителни продукти (супермаркети, продажба на плодове, зеленчуци, месо, яйца) или селскостопанско производство (семена, тор, пестициди).

Компании, които са от други сектори, но имат голямо значение във веригата на национално и световно производство, биха могли да подновят работа след получаване на специално разрешително. Другите фирми ще бъда получат правото да възобновят дейността си от 21 март.

Подобни мерки се прилагат в зоните с висок риск в останалата част на Хубей: компаниите, свързани с превенцията срещу епидемията, със стоки от първа необходимост и фирми, които предоставят обществени услуги, могат да подновят работа.

В териториите от категорията "умерен и слаб риск" кръгът на компании, които могат отново да заработят, е по-голям, отбелязва АФП.

Освен това превозът на пътници със самолет, влак, автомобил, кораб или автобус би могъл постепенно да бъде възстановен в зоните с умерен и слаб риск (с изключение на Ухан). Това съобщи правителството на Хубей без да посочва предварително точни дати.

В същото време японската автомобилна корпорация Хонда мотър (Honda Motor) днес възобнови символично работата на завода си в Ухан, съобщи агенция Киодо. Засега заводът ще има крайно ограничено производство. Така Хонда мотър възстанови работа във всичките си заводи в Китай, отбелязва Киодо.

Двуседмична карантина на всички пристигащи от чужбина

Властите в Пекин обявиха, че налагат 14-дневна карантина на всички, които пристигат в китайската столица от чужбина поради нарастващия брой "внесени" случаи на коронавирус в града, предаде Франс прес.

Освен хората, идващи от тежко засегнати от вируса страни, на които вече е наложена карантина, от сега нататък всеки пътник, идващ от чужбина, ще бъде поставян под наблюдение в домашни условия или на предвидено за целта място, посочи на пресконференция представителят на кметството Чжан Цян.

Китайските граждани в чужбина, проявили свързани с коронавируса симптоми, трябва да бъдат лекувани на място, каза цитиран от Ройтерс представител на столичните власти.

Заместник-директорът на пекинския Център за превенция и контрол на заболяванията Пан Синхо каза на брифинг с журналисти, че живеещите в чужбина китайски граждани трябва да избягват забавяне на лечението си и да предотвратят трансграничното разпространение на заразата.

mediapool.bg