Кламер БГ - Новини: Екокатастрофа в Бразилия със загинали и изчезнали

Екокатастрофа в Бразилия със загинали и изчезнали

Свят

|
Съб, 26 Ян 2019г. 08:49ч.
Екокатастрофа в Бразилия със загинали и изчезнали

Най-малко 50 души са загинали, а 200 са изчезнали след срутването на стена на хвостохранилище в Бразилия, съобщиха местните власти.

Инцидентът е станала в градчето Брумадиньо с население 39 000 души, в югоизточния щат Минас Жераис.

Градът е залят от кал и вода, има разрушени къщи и унищожени земеделски земи.

"Най-малко 50 души са загинали, но нямаме повече подробности, защото всичко се случва много бързо", заяви Авимар де Мело, кмет на Брумадиньо.

Бразилската национална телевизия показа кадри с оцелели, които бяха извадени на безопасно място чрез хеликоптер.

Заради червените минни отпадъци има опасност от възникване на екологична криза в района. Бразилското министерство на околната среда е създало кризисен щаб. Министърът на околната среда Рикардо Салеш отпътува към мястото на инцидента.

Хвостохранилището

е собственост на голямата минна компания "Вале" (Vale). Към момента няма информация каква може да е причината за инцидента.

Изпълнителният директор на компанията заяви, че в района е имало 300 работници и е известно местонахождението само на 100 от тях. Сред липсващите са 100 миньори, които са обядвали в административната зона, когато е била ударена от потока кал и вода.

"Нямам думи да опиша страданието си, огромната ми тъга, разочарованието ми от това, което току-що се случи. Това е отвъд всичко, което можете да си представите", заяви главният изпълнителен директор на "Вале" Фабио Шварцман.

"Това ново бедствие с хвостохранилище, този път в Брумадиньо, е тъжното последствие от урока, който не са научили бразилските държавни и минни компании", заяви директорът на местното подразделение на "Грийнпийс" Нило Д'Авила. "Случаи като този не са злополуки, а престъпления, свързани с околната среда, които трябва да бъдат разследвани, наказвани и поправяни", допълни той.

Президентът Жаир Болсонаро обяви, че ще посети района на бедствието в град Брумардиньо, край Бело Оризонте.

mediapool.bg