Кламер БГ - Новини: Един милион евакуирани заради проливни дъждове в Южна Япония, наводнения и свлачища

Един милион евакуирани заради проливни дъждове в Южна Япония, наводнения и свлачища

Свят

|
Четв, 04 Юли 2019г. 13:33ч.
Един милион евакуирани заради проливни дъждове в Южна Япония, наводнения и свлачища

Проливни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в Южна Япония. Пострадаха хора и бяха повредени десетки жилища, предаде Асошиейтед прес.

Заместник-секретарят на кабинета Ясутоши Нишимура заяви пред медиите, че в най-тежко засегнатата южна префектура Кагошима е изчезнал безследно един човек. Възможно е той да е погребан под свлачище, което вече причини смъртта на един човек. Ранени са четирима души, но нито един от тях не е пострадал тежко.

Близо 80 жилища са повредени в южните префектури Кагошима, Миядзаки и Кумамото. Губернаторът на Кагошима поиска помощта на армията за спасителната операция.

Над един милион души бяха евакуирани от домовете си заради продължилите и днес проливни дъждове, предаде ДПА. Властите наредиха евакуация в префектурите Миядзаки и Кагошима на остров Кюшу.

Войници бяха разположени в Кагошима на спасителна мисия, тъй като някои жилищни райони и земеделски площи бяха наводнени, а реките в района преляха и излязоха извън коритата си.

В някои части на двете префектури от петък се е изляло количество дъжд, което с два пъти надвишава средното за месеца, съобщиха метеорологичните власти.

Японската метеорологична служба заяви, че днес се очакват още валежи в страната, включително и в Токио.

При причинените от проливните валежи миналата година в Западна Япония наводнения и свлачища загинаха повече от 220 души, припомня ДПА.

mediapool.bg