Кламер БГ - Новини: Европейските страни остават солидарни с Украйна и след историческата среща в Киев

Европейските страни остават солидарни с Украйна и след историческата среща в Киев

Свят

|
Пон, 02 Окт 2023г. 18:27ч.
Европейските страни остават солидарни с Украйна и след историческата среща в Киев

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба (вдясно) и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел (вляво) на съвместна пресконференция след срещата на министрите на външните работи на ЕС и Украйна в Киев, сн. ЕПА/БГНЕС

Външните министрите на страните-членки на Европейския съюз се събраха в понеделник на среща в Киев. Това е първата подобна среща извън рамките на Съюза, като върховният представител по въпросите на външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел я определи като "историческа".

We are convening a historic meeting of EU Foreign Ministers here in Ukraine, candidate country and future member of the EU.

We are here to express our solidarity and support to the Ukrainian people.https://t.co/zcv6agCcIy

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 2, 2023

"Това е историческо събитие, защото за първи път Съветът по външни работи ще заседава извън сегашните си граници – извън границите на Европейския съюз, но в рамките на бъдещите граници на Европейския съюз", каза украинският външен минисър Дмитро Кулеба, приветствайки събитието.

От юни 2022 г. Украйна е със статут на страна кандидатка за членство в Европейския съюз, което осигурява достъп на страната до финансова подкрепа за извършването на необходимите за стандарта на Съюза реформи. Все пак очакванията са процесът да отнеме години. Новият посланик на ЕС в Украйна Катарина Матернова каза в публикувано в петък интервю за украински медии, че присъединяването на Украйна през 2030 г. е "реалистична" цел.

Съветът по външните работи изрази подкрепа и солидарност спрямо Украйна. Това се случва на фона на резултатите от изборите в Словакия, където победител се оказа проруската лява партия на бившия премиер Роберт Фицо, а Конгресът на Съединените щати не включи военната помощ за Украйна в краткосрочния бюджет, приет, за да се избегне блокиране на работата на федералните агенции.

От Кремъл веднага се опитаха да използват новината, за да всеят смут. Москва определи гласуването в Конгреса като признак за нарастващо разделение на Запад, въпреки че Кремъл очаква Вашингтон да продължи да подкрепя Киев.

От Киев изразиха спокойствие за бъдещата подкрепа от САЩ.

"Не смятаме, че подкрепата от страна на САЩ е разколебана, защото Съединените щати разбират, че залогът в Украйна е много по-голям от самата Украйна", заяви Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Същевременно и президентът Джо Байдън каза в неделя, че американската помощ ще продължи и увери Киев, че може да разчита на подкрепа от Вашингтон.

За ситуацията в Словакия пък той допълва, че е твърде рано да се прецени какво ще е въздействието върху политиката им, защото е нужно новият лидер да сформира коалиция.

На срещата в понеделник западните лидери изразиха своята подкрепа за Украйна.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок призова да се положат усилия за подготовка на Украйна за предстоящата зима, включително чрез противовъздушна отбрана и гарантирани енергийни доставки, след като през миналата Русия бомбардира енергийната й инфраструктура.

Външният министър на Франция Катрин Колона пък заяви, че срещата е сигнал към Москва за решимостта на Съюза да подкрепи Украйна в дългосрочен план.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, цитиран от Ройтерс, че победата на Украйна във войната срещу Русия зависи от сътрудничеството с Европейския съюз. Той подчерта колко е важна подкрепата за Украйна в областта на отбраната след края на срещата на Съвета по външните работи на Европейския съюз.

The EU foreign ministers' meeting in Kyiv adds strength, leadership, and initiative to Europe.

Active European leadership is essential.

The more joint and principled steps in defense, diplomacy, economy, and sanctions we take together, the sooner the war will end in just peace. pic.twitter.com/GHjPmhsbXz

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 2, 2023

На срещата присъства и българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. Тя сподели във Фейсбук, че е разговаряла със заместник министър-председателя по европейската и евроатлантическа интеграция на Украйна Олга Стефанишина по няколко ключови въпроса.

Върховният представител Жозеп Борел съобщи на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба след края на събитието в понеделник, че е предложил Украйна да получи до 5 млрд. евро през следващата година в рамките на многогодишно сътрудничество по линия на европейски механизъм, предаде БТА.

Европейският механизъм за подкрепа на мир е създаден през 2021 г. и служи за извънбюджетно финансиране на отбранителни и военни дейности в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз.

От своя страна, Кулеба призова за ускоряване на процедурата по предаване на замразени руски активи на Украйна, като заяви, че това би било полезно и за Украйна, и за Европейския съюз.

mediapool.bg