Кламер БГ - Новини: ЕС настоява за спешно свикване на комисията по иранското ядрено споразумение

ЕС настоява за спешно свикване на комисията по иранското ядрено споразумение

Свят

|
Вт, 09 Юли 2019г. 17:35ч.
ЕС настоява за спешно свикване на комисията по иранското ядрено споразумение

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и външните министри на Франция, Германия и Великобритания, настояха във вторник за спешно свикване на смесената комисия по ядреното споразумение с Иран. Това се посочва в общо изявление на Могерини и тримата министри, цитирано от БТА.

Изразява се дълбока загриженост от предприетите от Иран действия в нарушение на споразумението. Отчита се, че Иран е надвишил ограниченията за производство на обогатен уран над предвиденото в сделката, както сочат данните от Международната агенция за атомна енергия. Допълва се, че така Техеран нарушава няколко точки от договора.

Иран заяви, че иска да запази споразумението, затова е важно незабавно да се върне към изпълнението на своите задължения, се настоява в изявлението. Спазването на изискванията трябва да бъде оценено според споразумението, затова е необходимо спешно свикване на смесената комисия, допълват Могерини и министрите. Смесената комисия се състои от Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран.

mediapool.bg