Кламер БГ - Новини: Добивът на петрол във Венецуела е спаднал до най-ниското равнище от 1945 г.

Добивът на петрол във Венецуела е спаднал до най-ниското равнище от 1945 г.

Свят

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 13:42ч.
Добивът на петрол във Венецуела е спаднал до най-ниското равнище от 1945 г.

Добивът на петрол във Венецуела продължава да намалява и обемът му е спаднал до най-ниското равнище за последните 73 години. Това заяви членът на комитета по финансите на Националното събрание (еднокамарния парламент, който е под контрола на опозицията) Хосе Гера, цитиран от испанската агенция ЕФЕ.

"Петролният отрасъл във Венецуела е върнат 73 години назад. Сегашното равнище на добивания петрол, отчетено от държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), е било регистрирано в страната през 1945 година", заяви Гера.

Той допълни, че пред Венецуела няма никакви перспективи за развитие, ако страната не възстанови предишния обем на добив на петрол.

Опозиционният депутат допълни, че 2018 година е "истинска катастрофа" за южноамериканската страна. Венецуелската икономика, която разчита основно на износ на енергоносители, преживява криза не само заради свиването да производството на черно злато, но и заради ниските цени на суровината на световния пазар, допълни Гера.

От началото на 2018 година във Венецуела се отчита забавяне на темпа на добив на петрол. Според данни на ОПЕК през октомври страната е добивала 1,17 милиона барела дневно.

Венецуела има най-големите доказани запаси на петрол в света, а петролният сектор осигурява 96 на сто от доходите й.

mediapool.bg