Кламер БГ - Новини: Масови протести срещу Путин: "Той не е нашият цар"

Масови протести срещу Путин: "Той не е нашият цар"

Свят

|
Съб, 05 Май 2018г. 20:03ч.
Масови протести срещу Путин: "Той не е нашият цар"

Oпозиционният руски лидер Алексей Навални и още над 1200 души бяха задържани в събота по време на масови протести в редица руски градове срещу Владимир Путин, който в понеделник официално започва четвъртия си президентски мандат, съобщиха световните агенции.

Протестите се провеждат под мотото "Той не е нашият цар" и обхванаха 90 руски града.

Навални бе арестуван в Москва.

"Навални се появи на Пушкинския площад и бързо бе задържан", каза опозиционният политик Леонид Волков.

"Това беше абсолютно незаконно", добави той, цитиран от Ройтерс.

ТАСС съобщи, че към събралите се хиляди демонстранти на площада са били отправени призиви да се разпръснат.

"Молим да се разотидете. В противен случай срещу вас ще бъде употребена физическа сила и специални средства", се чувало през високоговорители.

След това полицаите, екипирани като за борба с масови безредици, тръгнаха към демонстрантите и започнаха да издърпват някои от тях и да ги отвеждат нанякъде, а отгоре кръжеше хеликоптер, допълни Асошиейтед прес.

Над 300 демонстранти срещу Путин са арестувани в Москва, като полицията използва сълзотворен газ, съобщи Франс прес.

В сибирския град Красноярск бяха арестувани 15 души, сред които един журналист, съобщава О Ве Де - Инфо, независима организация, следяща за арестите в страната.

Според организацията арестите са извършени по брутален начин и задържаните са били с охлузвания и одрасквания.

В Челябинск в Урал полицията задържа трима души още преди началото на протеста, съобщава във Фейсбук активистът Борис Золотаревски. Най-малко 10 души са арестувани в Барнаул в Сибир, съобщава пък екипът на Алексей Навални, който призова за протести днес.

Много поддръжници на Навални бяха арестувани още вчера в навечерието на демонстрациите, планирани за събота в Русия.

"Страхливият старец Путин мисли, че е цар. Той не е цар и затова трябва да излезем на улицата на 5 май" - с този призив Навални прикани поддръжниците си да излязат на протести в цялата страна.

Путин спечели изборите на 18 март с 76 процента от гласовете. Опозицията и независими наблюдатели казаха, че е имало нарушения на изборите като тъпчене на урните с бюлетини и други изборни измами.

Сега наблюдатели се притесняват протестите днес да не се изродят в сблъсъци с полицията, последвани от масови арести както се случи преди шест години след преизбирането на Путин за трети президентски мандат.

mediapool.bg