Кламер БГ - Новини: Депутат от венецуелската опозиция получи убежище в мексиканското посолство

Депутат от венецуелската опозиция получи убежище в мексиканското посолство

Свят

|
Ср, 15 Май 2019г. 13:43ч.
Депутат от венецуелската опозиция получи убежище в мексиканското посолство

Депутат от венецуелската опозиция е получил убежище в мексиканското посолство в Каракас, съобщи мексиканското правителство, цитирано от ДПА.

Франко Мануел Каселя Ловатон е сред четиримата членове на контролираното от опозицията Национално събрание, срещу които Върховният съд повдигна вчера обвинения за престъпления, сред които държавна измяна и заговор.

"С този акт и в съответствие с международното право Мексико потвърждава своя дълг да уважава, защитава и насърчава човешките права на всички хора, независимо от политическата им принадлежност", се казва в комюнике на мексиканското правителство.

В текста е изразена загриженост "за положението с правата на човека, правото на справедлив процес и неприкосновеността на парламентарния имунитет във Венецуела, особено на членовете на Националното събрание".

Вчера венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обвини правителството на президента Николас Мадуро в "преследване" и опит за "похищаване" на Националното събрание, след като бе съобщено, че войници и служители на полицията са блокирали достъпа до парламента под предлог за бомбена заплаха.

Върховният съд междувременно поиска от подкрепящото Мадуро Учредително събрание да свали имунитета на четиримата депутати с повдигнати обвинения.

Вече беше свален имунитетът на седем депутати и към Учредителното събрание е отправено искане за сваляне на имунитета на други трима, припомня ДПА.

Двама членове на Националното събрание потърсиха убежище в италианското посолство в Каракас, а един - в това на Аржентина.

Заместник-председателят на контролирания от опозицията парламент и "дясна ръка" на Гуайдо Едгар Самбрано беше арестуван миналата седмица.

mediapool.bg