Кламер БГ - Новини: Депортираната от САЩ Мария Бутина ще води шоу по руската телевизия Ар Ти

Депортираната от САЩ Мария Бутина ще води шоу по руската телевизия Ар Ти

Свят

|
Вт, 17 Дек 2019г. 16:36ч.
Депортираната от САЩ Мария Бутина ще води шоу по руската телевизия Ар Ти

Младата рускиня Мария Бутина, която лежа 1 година в затвор в САЩ заради работата си там като нерегистриран чуждестранен агент, а после бе депортирана в своята родина, е наета на работа от субсидираната от държавата руска телевизия Ар Ти като водеща на интернет шоу, което осмива опозицията, съобщи телевизионният канал, цитиран от Ройтерс.

След депортирането й от САЩ 31-годишната жена бе посрещната триумфално в Москва, където официални лица бяха нарекли обвиненията срещу нея "абсурдни" и казаха, че тя е била принудена да направи самопризнания.

"Е, вече съм си у дома", казва Бутина, опитвайки се да се усмихне, облечена с тениска с надпис "Чуждестранен агент" в рекламен клип за нейното шоу, излъчен във вторник.

Предаването се казва "Великолепната Русия Бу-Бу-Бу" - игра на думи, която иронизира подобен лозунг на видния опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални, който говори за "Великолепната Русия на бъдещето", когато президентът Путин вече няма да е на власт. "Бу Бу Бу най-общо казано се превежда като "Бла-Бла-Бла", но "бу" е и началото на руската дума за "бъдеще" ("будущее").

От Ар Ти казаха, че Бутина е участвала в шоуто миналата седмица и е подкрепила ареста на няколко руски опозиционни активисти по време на протестите срещу Кремъл по-рано тази година.

Миналия месец руската пълномощничка по въпросите на човешките права назначи Бутина за помощник по кампания за защита на руснаци, оказали се в затвор или арест в чужбина.

mediapool.bg