Кламер БГ - Новини: Демократите пробват да блокират плана на Тръмп да изтегля войски от Германия

Демократите пробват да блокират плана на Тръмп да изтегля войски от Германия

Свят

|
Пет, 19 Юни 2020г. 13:29ч.
Демократите пробват да блокират плана на Тръмп да изтегля войски от Германия

Демократите в Конгреса на САЩ внесоха законодателна инициатива, която да блокира плана на президента Доналд Тръмп да изтегли 9500 американски войници от близкия натовски съюзник Германия, съобщи Ройтерс.

Същността на поправката е да бъде забранено финансирането на изтеглянето на американски сили от Европа без одобрение на Конгреса.

Стъпката на конгресмените отразява тревогата сред много от тях, сред които има както демократи, така и републиканци, от плана на Тръмп да съкрати с една четвърт американските войски в Германия, отбелязва Ройтерс.

Това, според тях, ще подкопае един от главните стълбове на следвоенната сигурност в Европа: че силите на САЩ ще защитават членовете на алианса от руска агресия.

"Пагубното решение на президента Тръмп да изтегли хиляди войници от Германия ... застрашава и нашата национална сигурност", каза демократът Елиът Енгъл - председател на комисията по външните работи в Камарата на представителите. "Целта на нашия законопроект е да не даде възможност на администрацията да изпълни това катастрофално политическо намерение", посочи той, внасяйки инициативата.

mediapool.bg