Кламер БГ - Новини: Гърция предупреди Русия да не се меси във вътрешните й работи

Гърция предупреди Русия да не се меси във вътрешните й работи

Свят

|
Вт, 15 Ян 2019г. 09:39ч.
Гърция предупреди Русия да не се меси във вътрешните й работи

Гърция официално предупреди Русия да не се намесва в отношенията й с Република Северна Македония. В позиция на гръцкото външно министерство се напомня, че подписването на Преспанския договор е допринесло за подобряване на мира и стабилността на Балканите.

"Това споразумение е и международно признат модел как да се разрешават различията между две отделни суверени държави под егидата на ООН - без да има намеса на трети страни. Нашите международни партньори трябва да зачитат духът и съдържанието на Договора и да подкрепят факта, че политическите ръководство на двете държави демонтристраха необходимата политическа храброст за постигане на решение на един толкова труден въпрос, а в същото време да бъдат защитени техните национални интереси. Надяваме се Русия да зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение на използването на името Македония и оттук нататък страната да използва новото конституционно наименование Република Северна Македония. И най-важното, ще се разграничават от подобни изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция", се казва в официалното изявление на гръцкото външно министерство, цитирано от БГНЕС.

Преди ден Русия обяви, че решението на парламента на Македония за преименуване на страната е "решение наложено отвън, което не отразява волята на народа". Кремъл обяви, че решението на македонския парламент нарушава законодателството на страната, а властите в Атина се опитват да заобиколят мнението на съгражданите си.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас вече има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет. Депутатът от партията "Река" Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина.

mediapool.bg