Кламер БГ - Новини: Германия започва преброяване на таралежите и къртиците

Германия започва преброяване на таралежите и къртиците

Свят

|
Четв, 14 Септ 2023г. 16:58ч.
Германия започва преброяване на таралежите и къртиците

В Германия са тревожни, че популацията на таралежи намалява

Германски изследователи молят обществеността за помощ в опит да определят надеждни данни за популациите на таралежи и къртици в страната, за да се предприемат ефективни мерки за защитата им, тъй като настоящите данни сочат, чепопулацията им намалява, предаде ДПА, цитирана от БТА в четвъртък.

Институтът за изследване на зоопарковете и дивата природа "Лайбниц" в Берлин призова хората да направят снимки на срещите си с двата вида насекомоядни (живи или мъртви) от този петък до 24 септември и след това да качат изображенията в онлайн платформа.

"Наличната досега информация предполага, че популациите и на двата вида в Германия намаляват", каза институтът, приписвайки вината на нарастващата суша и недостига на храна.

Животните също са изложени на смъртоносни опасности като автомобили, електрически градински инструменти и отрови.

Моделът на проучването на гражданите идва от Великобритания, където таралежите са били наблюдавани по този начин повече от 20 години.

В германския проект са планирани два годишни периода на действие в бъдеще, през май и септември. В Германия вече има подобни проекти за други животински групи като птици и насекоми.

mediapool.bg