Кламер БГ - Новини: Вучич ще подаде оставка, ако опозицията спечели парламентарните избори

Вучич ще подаде оставка, ако опозицията спечели парламентарните избори

Свят

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 14:23ч.
Вучич ще подаде оставка, ако опозицията спечели парламентарните избори

Александър Вучич, сн. БГНЕС

"Ако опозицията спечели изборите на 17 декември, аз няма да съм президент", каза сръбският президент Александър Вучич на предизборния митинг на Сръбската прогресивна партия (СПП) в Смедерево, съобщават сръбските медии.

Вчера Сръбската прогресивна партия проведе предизборен митинг "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира" в Смедерево. На проявата присъства и самият Вучич, който се обърна към публиката от трибуната.

"Приех честта да бъда патрон на тази листа, защото ще нося най-голямата отговорност. Наистина ли смятате, че е възможно аз да съм президент, а премиерът да е един от тези, които съсипаха държавата. (...) Ако спечелят изборите, ще им дам мандат. Но аз не искам повече да съм президент, защото след това няма да мога да направя нищо за гражданите на Сърбия. И искам хората в Сърбия да знаят това", заяви Вучич, цитиран от БТА.

Миналата седмица Републиканската избирателна комисия обяви листата "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира", а първи в списъка е председателят на СПП Милош Вучевич.

На 1 ноември президентът на Сърбия Александър Вучич обяви извънредни парламентарни избори, които ще се проведат на 17 декември, а председателят на Народната скупщина на Сърбия Владимир Орлич обяви за същия ден местни избори в 65 града и общини в Сърбия, включително и в Белград.

Според Вучич гражданите на изборите ще гласуват не само за депутатски листи, а за своя президент.

"За или против мен, точно както те казват", каза Вучич на представянето на Листата "Александър Вучич - Сърбия не трябва да се спира".

Той заяви, че се гордее, че Сърбия сега е "свободна и независима".

Изброявайки успехи на правителството и повтаряйки, че пенсионерите ще получат еднократна помощ през ноември, Вучич каза: "И можем да загубим всичко това в един ден на 17 декември“, отбелязва вестник "Политика".

mediapool.bg