Кламер БГ - Новини: Всички гласове трябва да бъдат преброени

Всички гласове трябва да бъдат преброени

Свят

|
Четв, 05 Ноем 2020г. 12:37ч.
Всички гласове трябва да бъдат преброени

Всички гласове трябва да бъдат преброени. Това не следва да е изречение, което да създава каквито и да било противоречия в една представителна демокрация. Пълно и точно преброяване на гласовете е единственият начин за определяне на волята на хората, които са упражнили правото си на глас.

Обикновено процесът отнема дни. Още повече време отнема той на избори с една от най-високите избирателни активности в историята.

Един президент, когото го е грижа за съхраняването на американската демокрация, би направил всичко възможно, за да разясни това на обществото. Той би дал пример, уверявайки хората, че избирателната система работи, както винаги е работила - щат по щат, окръг по окръг, избирателен район по избирателен район.

Президентът Тръмп, както обикновено, прави обратното. След като в няколко ключови щата резултатите започнаха да сочат победа за кандидата на демократите Джо Байдън, Тръмп започна да поставя под въпрос истинността на преброяването.

Президентът дори публикува в Туитър невярно твърдение, че изборите са откраднати.

В реч в Белия дом Тръмп обвини, че група хора се опитват да лишат гласувалите за него от тяхно законно право и заплаши да оспори изборите пред Върховния съд.

Тази реч бе един от най-недостойните епизоди от управлението на Тръмп. Тя също така съдържаше вътрешни противоречия. От една страна, Тръмп постави под съмнение истинността на вота в щатите, в които Байдън започна да трупа преднина, а в същото време приветства по-активното преброяване на бюлетините в щатите, в които се очертаваше шансовете му за победа да са по-големи.

Разбираемо е, че американците искат да имат бърз и ясен отговор на въпроса кой печели президентските избори. Това обаче не променя факта, че има нужда от време за преброяването на 150 милиона гласа.

mediapool.bg