Кламер БГ - Новини: Франция затваря джамия в парижко предградие след убийството на учителя по история

Франция затваря джамия в парижко предградие след убийството на учителя по история

Свят

|
Вт, 20 Окт 2020г. 13:07ч.
Франция затваря джамия в парижко предградие след убийството на учителя по история

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен поиска да бъде затворена джамията в град Пантен (предградие на Париж), разпространила във Фейсбук видео с критики към учителя по история Самюел Пати, който беше убит в петък.

"Поисках от префекта (на департамент) Сен Сен Дени да затвори джамията в Пантен", отбеляза министърът пред телевизионния канал ТФ1. По думите му префектът ще подпише съответното разпореждане веднага. Преди това стана ясно, че джамията в този град е разпространила на страницата си във Фейсбук видео с баща на ученичка в лицея, в който работел убитият. В него мъжът критикува действията на преподавателя.

В събота самият ислямски проповедник в джамията беше поставен под стража. Общо в хода на разследването към момента са задържани 15 души.

В петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян. Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура, а президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.

Не е имало пропуски в следенето на чеченеца

Френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети отхвърли днес обвиненията, че е имало пропуски в следенето на младия чеченец, който в петък обезглави учителя Самюел Пати.

"Това е подмолна война. Имаме организирания тероризъм, който се следи от службите, и имаме 18-годишен младеж, който не е обект на интерес от разузнавателните служби и извършва това отблъскващо деяние от религиозни подбуди", заяви френският правосъден министър по радио Франс ентер.

"За жалост в платформите се разпространяват много неща от този тип и е необходимо да се работи по този проблем", каза Дюпон-Морети, но в отговор на въпрос увери, че властите не са допуснали пропуски.

Един от възможните начини за борба със съдържание на омразата в интернет е да се увеличи броят на магистратите, чиято задача е да следят появата на такова съдържание, каза министърът на среща с прокурори вчера.

Самюел Пати посмъртно с най-високото френско отличие

Убитият френск учител ще бъде удостоен посмъртно с най-високото отличие в страната - Ордена на Почетния легион, заяви днес министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер, цитиран от Ройтерс.

Убийството шокира Франция и напомни за нападението срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" преди пет години. Редица обществени личности определиха атаката като посегателство срещу Републиката и срещу френските ценности.

Утре в Сорбоната ще бъде проведена национална церемония, на която ще бъде отдадена почит на Пати.

mediapool.bg