Кламер БГ - Новини: "Волният ездач" Питър Фонда почина на 79 години

"Волният ездач" Питър Фонда почина на 79 години

Свят

|
Съб, 17 Авг 2019г. 16:21ч.
"Волният ездач" Питър Фонда почина на 79 години

Актьорът Питър Фонда, звезда, съавтор и продуцент на култовата филмова класика "Волния ездач“ от 1969 г., е починал на 79-годишна възраст в петък сутринта, в дома си, в Лос Анджелис, след респираторни усложнения от рак на белия дроб, съобщиха от семейството му.

"С дълбоко съжаление споделяме новината, че Петър Фонда си отиде“, пише в изявлението на фамилията, цитирано от Ройтерс в събота.

В него се допълва: "В чест на Питър, моля, вдигнете чаша за свободата“.

"Докато скърбим за загубата на този благ човек, ние също така искаме всички да почетат неговия неукротим дух и обичта му към живота“, заявяват от семейството.

Питър Фонда е част от ветеранско холидувско семейство. Той е син на актьора Хенри Фонда, негова по-голяма сестра е актрисата Джейн Фонда, а актрисата Бриджит Фонда е негова дъщеря.

Неговата звездна слава идва с "Волния водач“, където играе заедно с Денис Хопър, който прави режисьорския си дебют с лентата, и с младия Джак Никълсън. Филмът за пътешествие с мотоциклети, дрога и приятелствата е сред първите в Холивуд, които разбиват клишатата на щастливия край. Историята уцелва право в десятката интересите на американската младеж и филмът става култов не само за онова поколение.

Фонда е номиниран за Оскар в категорията за най-добър оригинален сценарий за "Волния ездач“ през 1970 г. Близо 30 години по-късно той получава признание и като актьор с номинация за най-добра мъжка ролята си на пчелар в драмата "Златото на Ули“ през 1998 г.

През годините той неведнъж влиза в кожата на мотоциклетист на екрана, в по-късна възраст става природозащитник и е съпродуцент на филма The Big Fix за разлива от нефтената платформа "Дийн Хорайзън“ в Мексиканския залив, причинил една от най-големите екокатастрофи.

По-голямата му сестра Джейн Фонда споделя тъгата от смърта на "малкото ми братче“ и добавя, че е прекарала чудесни последни дни с него. "Той се отиде с усмивка“, допълва тя.

Роден през 1940 г. в Ню Йорк, Питър Фонда губи майка си, когато е на 10 години. В интервюта по-късно той споделя, че години наред не е знаел, че тя се е самоубила, припомня Ройтерс.

На 11-тия си рожден ден се прострелва с пушка и за малко да умре. По този повод след време той цитира стиха "Аз знам какво е да си мъртъв“ от песен на "Бийтълс“.

На своята страница в интернет Фонда пише: "Трябва да запомните, че част от моя начин на живот е забавлението. Да разсмееш някого е по-забавно от това да дадеш съвет. А да разсмееш някого, докато даваш съвет, си е джакпот“.

mediapool.bg