Кламер БГ - Новини: Сблъсъци на границата на Венецуела и Колумбия, венецуелски войници дезертираха

Сблъсъци на границата на Венецуела и Колумбия, венецуелски войници дезертираха

Свят

|
Съб, 23 Фев 2019г. 20:50ч.
Сблъсъци на границата на Венецуела и Колумбия, венецуелски войници дезертираха

Четирима венецуелски войници, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха, а армията влезе в сблъсък с хора, настояващи да бъде допусната хуманитарна помощ в обхванатата от криза Венецуела, съобщиха световните агенции.

По-рано венецуелските власти разпоредиха разполагането на войски близо до границата с Колумбия и затвориха три граничнни пункта в опит да осуетят подкрепяния от САЩ план да бъде доставена хуманитарна помощ.

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо казва, че стотици хиляди хора в страната спешно се нуждаят от храна и лекарства, а президентът Николас Мадуро твърди, че хуманитарната операция е американски заговор за свалянето му от власт.

Затварянето на границата беше обосновано със "сериозните и незаконни заплахи" срещу мира във Венецуела и венецуелския суверенитет, идващи от колумбийското правителство.

Трима войници, изпратени от венецуелските власти на границата, дезертираха като прекосиха моста "Симон Боливар", който свързва Венецуела с Колумбия, заяви говорител на колумбийските миграционни власти.

Съобщава се, че войниците са използвали два танка, за да съборят гранична стена, при което е пострадал поне един човек. После четвърти войник се е предал на друг граничен мост, каза говорителят.

Войникът заявил, че мислел отдавна да направи това и че очаквал и други да се присъединят към него.

Същевременно на границата войници влязоха в сблъсък с хора, чакащи пристигането на хуманитарната помощ, и използваха срещу тях сълзотворен газ. Във венецуелския град Урена на границата с Колумбия хора хвърляха камъни по войниците, а голяма тълпа протестираше в подкрепа на хуманитарната помощ. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че са били чути изстрели, а някои хора са били ранени от гумени куршуми.

Междувременно първият камион с хуманитарна помощ от бразилското правителство пристигна в град Пакарайма на границата с Венецуела, предаде Асошиейтед прес.

Опозиционният венецуелски депутат Мигел Писаро, цитиран от Ройтерс, съобщил пред репортери в Каракас, че камионът е пресякъл границата и се намира на венецуелска територия. Свидетел на Ройтерс обаче твърди, че макар камионът да е прекосил граничната линия, той все още не е минал през венецуелския митнически граничен пункт.

В Пакарайма са докарани ориз, сухо мляко и медикаменти в количества, достатъчни за нуждите на 6 хиляди души за един месец. В граничния град камионът е бил посрещнат лично от бразилския външен министър Ернесто Араужо, който изразил надежда, че ще правителството на Мадуро ще допусне помощта на територията на Венецуела и че не очаква оттам да бъдат създавани проблеми.

Междувременно лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви днес, че част от чиновниците от администрацията на Николас Мадуро е напуснала страната и е избягала в Турция, съобщи ТАСС.

"Войниците още не знаят, че техните високопоставени чиновници, които всички осъждат, вече са заминали за Турция", пише Гуайдо в страницата си в Туитър.

Напрежението в страната ескалира отново, след като венецуелски военни стреляха по група хора на границата с Бразилия и убиха двама души, а други 15 бяха ранени. Хората се опитвали да предотвратят блокирането на пътя на хуманитарната помощ от съседните държави.

mediapool.bg