Кламер БГ - Новини: Великобритания спира по-рано продажбата на нови коли на бензин и дизел

Великобритания спира по-рано продажбата на нови коли на бензин и дизел

Свят

|
Съб, 14 Ноем 2020г. 18:56ч.
Великобритания спира по-рано продажбата на нови коли на бензин и дизел

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., съобщава "Файненшъл таймс".

Страната първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, и през февруари Джонсън свали с пет години по-рано крайния срок.

Според "Файненшъл таймс" в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица, Джонсън възнамерява да премести датата още по-рано.

Би Би Си също съобщи за подобен план по-рано в събота, без да посочива източници. Говорителка на "Даунинг Стрийт" 10 отказа да коментира информациите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън.

По информация на "Файненшъл таймс" не се очаква новият график да се прилага за някои хибридни автомобили.

Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.

Данните в бранша показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73,6% от продажбите на нови автомобили досега тази година, докато едва 5,5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Хибридните превозни средства от различни типове съставляват останалите продажби.

mediapool.bg