Кламер БГ - Новини: Вариант за Олимпиада без зрители, десетки хиляди посрещнаха факела в Сендай

Вариант за Олимпиада без зрители, десетки хиляди посрещнаха факела в Сендай

Свят

|
Нед, 22 Март 2020г. 16:45ч.
Вариант за Олимпиада без зрители, десетки хиляди посрещнаха факела в Сендай

Организаторите на олимпийските игри в Токио са започнали да разглеждат възможните варианти за отлагане на най-голямото спортно събитие в света за 2020 година заради пандемията от коронавирус. Сред тях е и провеждането на игрите без зрители.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на два свои източника, запознати с разговорите. От правителството на Япония наскоро обявиха, че въобще не се обсъжда вариант за отлагане на Игрите, които трябва да бъдат открити на 24 юли.

"Изготвяме алтернативни планове – B,C и D, като търсим различни възможности за отлагане във времето", споделя единият източник, който е близък до организационния комитет.

Той пояснява още, че се разглежда и вариант за провеждане на Игрите без зрители, но различните опции ще бъдат обстойно дискутирани от организационния комитет в края на март.

Другият анонимен източник, който също е близък до организационния комитет, пък разкрива, че сред обсъжданите възможности е отлагане на олимпийските игри с една или две години.

Част от организаторите се надяват и на по-благоприятен сценарий, според който Игрите може да бъдат отложени с месец или 45 дни.

Междувременно над 55 хиляди души се стекоха в неделя да видят олимпийския огън в Сендай, въпреки притесненията от пандемията от коронавирус, съобщава ДПА.

Факелът пристигна преди ден в префектурата Мияги и беше показан на гарата в столицата на японския административен район.

Властите в Сендай предупредиха да се избягва масовото струпване на хора с цел превенция на разпространението на COVID-19, но това не спря множеството.

Под наслова "Flame of Recovery" ("Огън на възстановяването") олимпийският огън е на неофициална обиколка в североизточна Япония, която беше опустошена от земетресение и цунами през март 2011 година и предизвика голяма авария в атомната електроцентрала във Фукушима и сериозно радиоактивно замърсяване в региона. След бедствието в префектурите Мияги, Иуате и Фукушима около 18 500 души загинаха или изчезнаха безследно.

Щафетата с олимпийския огън в Япония ще стартира официално на 26 март във Фукушима и ще премине през всичките 47 префектури на страната до 24 юли, когато Игрите трябва да бъдат открити в Токио.

mediapool.bg