Кламер БГ - Новини: В щата Джорджия се готви криминално разследване срещу Тръмп за намеса в изборите

В щата Джорджия се готви криминално разследване срещу Тръмп за намеса в изборите

Свят

|
Пет, 29 Ян 2021г. 14:08ч.
В щата Джорджия се готви криминално разследване срещу Тръмп за намеса в изборите

Единственият демократ в избирателната комисия на щата Джорджия планира следващия месец да внесе предложение, с което настоява щатският главен прокурор Крис Кар да започне криминално разследване срещу бившия президент Доналд Тръмп заради опитите му да промени изборните резултати в щата от президентските избори през ноември 2020 г., съобщи Ройтерс.

Предложението на Дейвид Уорли идва на фона на още призиви за разследване на Тръмп заради телефонното обаждане до щатския секретар Брад Рафънспъргър, в което му оказва натиск да промени изборните резултати на основата на неистинни твърдения за изборна измама.

В предложението, което Уорли ще направи на 10 февруари, се иска още да бъде отворено криминално разследване от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис - също демократ, която е казвала, че ще "приложи закона" по отношение на обаждането на Тръмп.

В телефонното си обаждане на 2 февруари Тръмп иска от републиканеца Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове, за да промени изборния резултат в Джорджия. Според офиса на Рафънспъргър през декември Тръмп се е обаждал и на главния щатски изборен контрольор.

Правни експерти и адвокати заявяват, че обажданията на Тръмп може да са нарушили поне три щатски криминални закона и съставляват заговор за извършване на изборна измама, престъпно подбудителство за извършване на изборна измама и преднамерено вмешателство в изпълнението на изборни задължения. Тези дейния са наказуеми с глоба или затвор.

Според транскрипта на обаждането на Тръмп до Рафънспъргър тогавашният президент казва на щатския секретар: "Всичко, което искам да направиш, е следното: Аз просто искам да намериш 11 780 гласа" - т.е. гласовете, необходими за победа на Тръмп в Джорджия.

На 4 януари двама конгресмени-демократи, Катлийн Райс и Тед Лиу, изпратиха до ФБР писмо с искане за криминално разследване на обаждането на Тръмп.

mediapool.bg