Кламер БГ - Новини: Демонстрант беше прострелян при сблъсъци с полицията в Хонконг

Демонстрант беше прострелян при сблъсъци с полицията в Хонконг

Свят

|
Вт, 01 Окт 2019г. 15:01ч.
Демонстрант беше прострелян при сблъсъци с полицията в Хонконг

Хонконгската полиция съобщи, че участник в продемократичните протести е бил прострелян, когато полицай открил огън с пистолета си по време на сблъсъци между протестиращи и силите на реда в Хонконг.

За първи път протестиращ е прострелян по време на продължаващите няколко месеца протести в мегаполиса. Полицията не съобщи подробности за инцидента, но видео, заснето от студентски съюз, се завъртя в социалните мрежи. На видеото се виждат дузина протестиращи с черни качулки, които хвърлят различни предмети по група полицаи, които ги преследват. В един момент един от полицаите е заобиколен от демонстрантите. Той вади пистолет и го насочва към групата. Чува се изстрел и един от протестиращите пада на улицата, а другите се разбягват, предаде Асошиейтед прес.

Според здравните власти на мегаполиса раненият е в критично състояние, допълва Ройтерс.

Хиляди облечени в черно демонстранти преминаха във вторник през центъра на Хонконг като част от множеството шествия в подкрепа на демокрацията, призовавайки Китайската комунистическа партия "да върне властта на народа" в деня, когато тя празнува 70-ата годишнина от управлението си, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите пренебрегнаха полицейската забрана, преминавайки по оживена улица и скандирайки антикитайски лозунги. Някои от тях носеха китайски знамена, върху които беше надраскан черен кръст.

Много протестиращи хвърляха във въздуха големи количества фалшиви банкноти "за духовете", както по традиция се прави на погребение. "Това е за лидерите, които няма да се вслушат в гласа ни", заяви Рей Люк, участник в протеста.

Отделни по-малки шествия се провеждат в други квартали при засилени мерки за сигурност. Най-малко 11 станции на метрото са затворени и десетки полицаи охраняват правителствени сгради. В района на Вон Дай Син силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат стотици протестиращи. В района на Туен Мун полицаи с палки нападнаха протестиращи, замерващи ги с различни предмети.

"Днес излязохме, за да кажем на Комунистическата партия, че хората на Хонконг няма какво да празнуват", заяви активистът Лий Чеук-ян, водещ шествие в центъра. "Ние оплакваме факта, че след 70 години управление на Комунистическата партия се отричат демократичните права на народа в Хонконг и Китай. Ще продължим борбата".

ЕС призова днес за намаляване на напрежението и за сдържаност в Хонконг, предаде Франс прес. Диалогът, сдържаността и намаляването на напрежението са единственият начин да се постигне напредък в Хонконг, заяви говорителка на ЕК.

mediapool.bg