Кламер БГ - Новини: В Израел вероятно ще има предсрочни избори

В Израел вероятно ще има предсрочни избори

Свят

|
Пет, 16 Ноем 2018г. 17:57ч.
В Израел вероятно ще има предсрочни избори

Неуспехът на водачите на израелската управляваща коалиция да се споразумеят за постове в кабинета увеличава вероятността за предсрочни избори, съобщиха израелски медии, цитирани от Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна днес с коалиционния си партньор Нафтали Бенет, за когото се твърди, че иска да стане министър на отбраната, след като тази седмица действащият министър Авигдор Либерман подаде оставка в знак на протест срещу политиката на Нетаняху в ивицата Газа, посочва Асошиейтед прес. Предполага се обаче, че Бенет, водач на партията "Еврейски дом", ще срещне съпротива от останалите партньори в дясното правителство.

Партията на премиера - "Ликуд" отрече да се готви да свика предсрочни избори. Тези слухове не са точни, заяви в комюнике говорител на партията, цитиран от Франс прес.

Според източник, близък до министъра на образованието Нафтали Бенет, на днешната среща между Бенет и Нетаняху е било "постигнато съгласие, че сегашното правителство е изгубило смисъла си, след като няма воля за компромис от страна на коалиционните партньори.

Основният коалиционен партньор на Нетаняху иска предсрочни избори да се свикат възможно най-скоро и още утре да се насрочи дата, посочва Асошиейтед прес.

Според агенция ТАСС, която се позовава на израелското държавно радио "Кан", в неделя, 18 ноември, премиерът ще започне консултации за предсрочни избори с лидерите на партиите от управляващата коалиция.

В публикувани днес в печата коментари Либерман каза, че решението на Нетаняху да приеме неофициално примирие с водачите на управляващата в Газа палестинска групировка Хамас граничи "с пълна капитулация пред тероризма". Пред в. Йедиот ахронот" подалият оставка министър заяви, че самият той би избрал наказателни въздушни удари, без да е необходима сухопътна операция в Газа.

mediapool.bg