Кламер БГ - Новини: В Египет откриха гробище на 4500 години

В Египет откриха гробище на 4500 години

Свят

|
Съб, 04 Май 2019г. 18:03ч.
В Египет откриха гробище на 4500 години

В Египет откриха гробище на 4500 години, съобщава Министерството на антиките, цитирано от АФП. В гробниците, разположени в непосредствена близост до пирамидите в Гиза, са намерени пъстроцветни дървени саркофази и статуи от варовик, които датират от времето на Древен Египет.

Мястото е в югоизточната част на платото Гиза и съдържа гробници и погребални ниши от различни периоди, но най-старата семейна гробница, изкопана във варовиковите скали е от петата династия или от преди 2500-та година преди Христа.

Според експертите гробницата е била споделяна от двама души – Бенуи-Ка, който е имал седем титли, включително жрец и съдия, и Нви, известен още като лидера на Великата държава и „изповедника“ на фараона Хефрен.

Именно Хефрен поръчва построяването на втората по големина от известните пирамиди в Гиза.

"В гробницата открихме много артефакти", посочват от министерството, като допълват, че сред находките са статуи от варовик на притежателя на гробницата, неговата съпруга и сина му.

Според Ашраф Мохи, директора на комплекса в платото Гиза, гробището е използвано многократно по време на късния период, който започва в началото на седми век преди Христа.

mediapool.bg