Кламер БГ - Новини: Бърни Сандърс е събрал най-много пари сред кандидатпрезидентите на демократите

Бърни Сандърс е събрал най-много пари сред кандидатпрезидентите на демократите

Свят

|
Ср, 16 Окт 2019г. 17:22ч.
Бърни Сандърс е събрал най-много пари сред кандидатпрезидентите на демократите

Бърни Сандърс и Елизабет Уорън са начело в надпреварата за номинацията на Демократическата партия в САЩ за кандидат-президент по набрани средства за предизборната си кампания. Те са събрали с милиони повече от съперниците си, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Сандърс отчита 33,7 милиона през последните три месеца, а Уорън 25,7 милиона. Кметът на Саут Бенд в щата Индиана Пийт Бутиджидж е трети с 23,3 милиона набрани средства. Байдън има само 8,9 милиона - малка част от това, с което разполагат съперниците му.

Тъй като до първото гласуване в надпреварата на демократите остават само няколко месеца, те навлизат в критичен период, свързан с много разходи и се смята, че събраните средства са важни за успеха или провала на кампанията им.

Заради малкото средства, събрани от Байдън, възниква въпросът дали той ще остане начело в надпреварата за номинацията на демократите, посочва АП.

Междувременно демократките и членове на Конгреса Александрия Окасио-Кортес и Илхан Омар заявиха, че подкрепят Сандърс за президент. Това е голям подарък за 78-годишния сенатор от Върмонт, на когото му се налага да отговаря на въпроси за здравословното му състояние, след като преди две седмици получи инфаркт.

30-годишната Окасио-Кортес и 38-годишната Омар са изгряващи звезди сред водещите демократи и често са мишена на президента републиканец Доналд Тръмп, отбелязва АП.

Сътрудничка на Сандърс по комуникациите каза, че Окасио-Кортес ще бъде заедно със сенатора на митинг в нейния избирателен район в щата Ню Йорк този уикенд. На вчерашният дебат между демократите претенденти за Белия дом Сандърс намекна за нейната подкрепа, като каза, че на предизборната му проява в събота ще има "изненадващ гост".

mediapool.bg