Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън получи парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит

Борис Джонсън получи парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит

Свят

|
Пет, 20 Дек 2019г. 18:31ч.
Борис Джонсън получи парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит

Депутатите в новия британския парламент за първи път гласуваха и подкрепиха споразумението за Брекзит на министър-председателя Борис Джонсън, което проправя пътя за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари 2020 г., предаде Франс прес.

Това е първа стъпка към изпълнение на предизборното му обещание да осъществи излизането от общността, посочва Ройтерс.

Законодателите гласуваха с 358 гласа "за" срещу 234 "против" за сделката на второ четене, подчертавайки голямото парламентарно мнозинство, с което Джонсън разполага, което би следвало да осигури гладко ратифициране на сделката за развода. Тя ще реализира най-значимата промяна в политиката на Великобритания от 40 години.

Повече от 3 години след като Великобритания гласува през 2016 г. на референдум за напускане на ЕС, дълбоката несигурност по отношение на Брекзит отстъпи на твърдия краен срок в края на януари догодина.

Едва след това премиерът ще трябва да води преговори за гарантиране на търговско споразумение с ЕС и ще трябва да набележи друга дата за краен срок в края на 2020 година.

Осигуряването на гласуване в парламента за Брекзит до Коледа беше главната цел на Джонсън, която показва, че за разлика от предшественичката си Тереза Мей, сега той разполага със свобода да придвижи Брекзит напред, независимо от продължаващите критики на опозиционни законодатели.

"Това е времето, когато трябва да продължим напред и да се освободим от старите етикети за "напускане" или "оставане". Сега е времето да действаме заедно като единна и получила нови сили нация, като единно Обединено кралство", каза Джонсън пред парламента преди гласуването.

"Сега е моментът да се сплотим и да напишем нова вълнуваща глава от нашата национална история, да изковем ново партньорство с нашите европейски приятели, да стоим гордо изправени в света, да започнем изцелението, за което всички хора в тази страна жадуват", каза той.

Окончателните етапи от ратификацията на сделката ще се състоят след Коледа, като до 9 януари долната камара на парламента трябва да одобри законодателния текст - Законопроект за споразумението за напускане.

След това ще има само три седмици за последващото му одобрение в горната камара на парламента и получаване на одобрението на кралицата.

След напускането Великобритания ще трябва да осигури търговско споразумение с ЕС, като Джонсън посочи, че няма да се съобразява с правилата на блока. С промяна, внесена в законопроекта за Брекзит, Джонсън направи незаконно удължаването на тези преговори след края на 2020 г.

mediapool.bg