Кламер БГ - Новини: Британските университети са "тревожно зависими" от китайски студенти

Британските университети са "тревожно зависими" от китайски студенти

Свят

|
Четв, 23 Юли 2020г. 18:56ч.
Британските университети са "тревожно зависими" от китайски студенти

Много британски университети са "тревожно зависими" от китайските студенти, което ги прави финансово уязвими от евентуални последици на дипломатически търкания с Пекин и пандемията от коронавирус. Това предупреждава доклад на мозъчния тръст "Онуърд", публикуван в четвъртък и цитиран от ДПА и БТА.

Броят на китайските граждани, които следват редовно обучение в британските университети, е скочил от 1510 в средата на 1990-те години до 115 435 преди пандемията, установяват експертите.

Общият брой на чуждестранните студенти се е увеличил с 50 процента за същия период, допълва "Онуърд", призовавайки правителството да вземе мерки за засилване на финансовата устойчивост на университетите.

Висшите училища печелят около 5.8 млрд. британски лири (7.4 млрд. долара) годишно от чуждестранни студенти, включително според оценки 2.1 млрд. паунда от студентите, идващи от Китай, се посочва в доклада.

Само през последните четири години броят на китайските студенти във Великобритания е нараснал с 36 процента. Близо две трети от тях са постъпили в престижните университети от групата "Ръсел". Това прави тези учебни заведения най-силно изложени на спад в търсенето заради пандемията от коронавирус и геополитическото напрежение с китайското правителство, подчертава докладът.

mediapool.bg