Кламер БГ - Новини: Бразилски прокурори настояват да бъде уволнен министърът на околната среда

Бразилски прокурори настояват да бъде уволнен министърът на околната среда

Свят

|
Вт, 07 Юли 2020г. 16:03ч.
Бразилски прокурори настояват да бъде уволнен министърът на околната среда

Бразилската прокуратура настоя да бъде уволнен министърът на околната среда Рикардо Салес, обвинен в "подронване на защитата на околната среда", довело по-специално до обезлесяване, пожари и нелегален добив на полезни изкопаеми, предаде Франс прес.

Група от 12 прокурори поиска правосъдието спешно да отстрани министъра и да го осъди за "недобросъвестно ръководство", като го лиши от поста, от политически права и му наложи глоба.

Федералната прокуратура обвини Салес, че е обслужвал интереси, които нямат нищо общо с длъжността му, и съзнателно е насърчавал "отслабването на защитата на околната среда".

Ведомството твърди, че Салес носи отговорност за свиването на бюджета на министерството с 25 на сто и за "парализиране" на международната фондация "Амазония", водеща борба с обезлесяването.

Това според прокурорите пряко е спомогнало за разрастване на обезлесяването и за пожарите в Амазония, през 2019 г. - явления, заради които правителството на Жаир Болсонаро бе остро критикувано в международен план, посочва АФП.

Министърът заяви пред агенцията, че прокурорите "са проявили политическо-идеологически пристрастия с ясното намерение да се намесят в публичната политика на федералното правителство".

През 2019 г. пожари намалиха площта на амазонските гори с рекордните 318 000 квадратни километра и ред природозащитни организации предупредиха, че 2020 г. ще е сред най-разрушителните за региона, добавя АФП.

mediapool.bg