Кламер БГ - Новини: Нарушеното примирие за Нагорни Карабах взе девет мирни жертви

Нарушеното примирие за Нагорни Карабах взе девет мирни жертви

Свят

|
Нед, 11 Окт 2020г. 20:03ч.
Нарушеното примирие за Нагорни Карабах взе девет мирни жертви

Сключеното късно през нощта в петък с руското посредничество примирие между Армения и Ацербайджан около конфликта в Нагорни Карабах бе нарушено в първите часове на неделя. Баку и Еверан се обвиняват взаимно за ударите, които взеха девет мирни жертви и раниха 34 души, предадоха световните агенции.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров и е поискал Москва да окаже натиск върху Армения да се придържа към условията на договореното примирие в Нагорни Карабах. Лавров декларирал готовността на Руся да продължи да посредничи в урегулирането на конфликта.

Договореното примирие за размяната на пленници и телата на убитите бе определено като "твърде крехко" и папа Франциск.

Нажежаването на напрежението между двете държави дойде след като девет души загинаха при ракетен обстрел на азерския град Гянджа, който е вторият по големина в страната. При удара над жилищна сграда са ранени 34 цивилни граждани, след които има и деца.

Министерството на отбраната на сепаратистката област Нагорни Карабах обаче отрече да е бомбардирало Ганджа. То заяви, че тези твърдения са абсолютна лъжа и увери, че спазва въведеното хуманитарно примирие. Сепаратистите на свой ред обвиниха Азербайджан, че е ударил Степанакерт, Хадрут, Мартуни и други населени райони.

"Армения грубо наруши режима на прекратяване на огъня, подложи на ракетен обстрел мирни жители в град Гянджа. Това е военно престъпление и грубо нарушение на Женевската конвенция", заяви в неделя в Туитър президентът на Азербайджан Илхам Алиев, цитиран от ТАСС.

Главната прокуратура съобщи и за обстрел по град Мингячевир, извършен рано тази сутрин.

Военни представители от сепаратисткия регион Нагорни Карабах отрекоха да са нападали Гянджа и допълниха, че спазват примирието. По думите им азербайджанските сили са извършили артилерийски обстрел срещу столицата Степанакерт и други градове в Нагорни Карабах.

За три-четири бомбени атаиа срещу Степанакерт свидетелстват и кореспонденти на АФП на място, които са преброили десетина експлозии.

Вчера в 8 ч. по Гринуич беше въведено хуманитарното примирие между Армения и Азербайджан, за да се направи размяна на пленници и тела на убити войници, но двете страни се обвиняват взаимно, че го нарушават.

Поради тази причина и не са разменени телата на загиналите в избухналите в края на септември военни действия.

Стотици загинаха от 27 септември, когато избухнаха новите сблъсъци между арменските и азербайджанските сили. Това е най-голямата ескалация в конфликта за Нагорни Карабах, откакто приключи сепаратистката война през 1994 г. Регионът е в територията на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения.

"Оценявам факта, че Армения и Азербайджан договориха примирие по хуманитарни причини с цел постигане на мирно споразумение, въпреки че това примирие се оказва твърде крехко", каза папа Франциск след неделната молитва.

"Насърчавам възобновяване на примирието и се присъединявам към скръбта от загубата на човешки животи, понесените страдания разрушаването на жилища и религиозни сгради. Моля се и приканвам да се молим за жертвите и за всички, чийто живот е в опасност", добави светият отец.

mediapool.bg