Кламер БГ - Новини: Арести и сплашване: Властите в Русия се готвят за протестите в подкрепа на Навални

Арести и сплашване: Властите в Русия се готвят за протестите в подкрепа на Навални

Свят

|
Пет, 22 Ян 2021г. 14:28ч.
Арести и сплашване: Властите в Русия се готвят за протестите в подкрепа на Навални

Руските власти арестуваха днес още привърженици на държания под стража опозиционер Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна, предаде Франс прес.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни.

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Арестуваната вчера Любов Собол, изгряваща звезда сред активистите на движението, се очаква днес да бъдат изправена пред съда заради призиви към демонстрации, определени като незаконни.

Това вече се случи днес с Кира Ярмиш, говорителката на Навални. Руски съд я осъди на девет дни затвор, което означава, че тя няма да може да участва в планирания за събота протест, на който ще се иска освобождаването на Навални, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на съобщение на Ярмиш в Туитър.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести. Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро. Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в ЮТюб - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.

mediapool.bg