Кламер БГ - Новини: Анкара започна нова операция в Сирия

Анкара започна нова операция в Сирия

Свят

|
Нед, 01 Март 2020г. 17:13ч.
Анкара започна нова операция в Сирия

Турските въоръжени сили са започнали нова, четвърта поред, операция на сирийска територия, като този път пряка цел е режимът на президента Башар ал Асад.

Анкара съобщи, че в рамките на операцията турските сили са свалили два сирийски бойни самолета Су-24.

"Успешно продължава операция "Пролетен щит", която започна на 27 февруари в отговор на подлото нападение срещу турски военни. Oбезвредени са един безпилотен самолет, осем хеликоптера, 103 танка, 72 гаубици, три системи за противовъздушна отбрана и 2 212 военни на режима /на сирийския президент Башар Асад/", каза министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар.

Той каза, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Русия, подкрепяща властите в Дамаск.

"Нашата задача е да предотвратим престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад, да отстраним радикалните елементи и да предотвратим миграцията", заяви турският министър.

Акар съобщи, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Москва, подкрепяща властите в Дамаск.

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от нея да изпълни ангажиментите си и да сложи край на атаките от страна на режима на Асад и той да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да се предотврати радикализация и миграция", посочи той.

Сирийската армия пък обяви за закрито въздушното пространство над северозападната част на страната, включително над провинция Идлиб.

"Всеки самолет, нарушил въздушното пространство в указаната зона, ще бъде смятан за вражески и ще бъде свален", съобщи САНА, цитирана от ТАСС.

Турция вече извърши три военни операции в Сирия ”Ефратският щит“, ”Маслинова клонка“ и ”Мирна пролет“.

Така бе създадена охранителна буферна зона между граничните градове Аазаз и Джараблус, а Африн бе окупиран и територията източно от река Ефрат взета под контрол.

mediapool.bg