Кламер БГ - Новини: И Тръмп обяви война на "китайския вирус“, американците ще се тестват безплатно

И Тръмп обяви война на "китайския вирус“, американците ще се тестват безплатно

Свят

|
Четв, 19 Март 2020г. 19:30ч.
И Тръмп обяви война на "китайския вирус“, американците ще се тестват безплатно

Епидемията от коронавирус в САЩ добива все по-мащабни измерения. Вече над 10 хиляди са заразени, а жертвите са 154.

Президентът Доналд Тръмп, който първоначално определи епидемията като фалшива новина, сега обяви война на "китайския вирус“ и предприе крути мерки в опит да намали отрицателните последствия за кандидат президентската си кампания.

Въпреки тях се очаква американската здравна система да има сериозни проблеми.

В някои щати са затворени училища, ресторанти и други обекти, в които се събират хора.

Сан Франциско е под блокада, а подобни мерки се очакват и в Ню Йорк.

Коронавирусът засегна всички американски щати и хората не излизат от домовете си, за да се предпазват. Част от тях посрещнаха мерките с хумор и извадиха коледната украса, за да стане атмосферата по-ведра.

100 млрд. за минимализиране на щетите за работещите

Американският президент Доналд Тръмп подписа приетия от двете камари на Конгреса законопроект с програма за облекчаване на негативните последици от разпространението на Ковид-19 за американските граждани, предадоха агенциите, като се позоваха на Белия дом.

Законопроектът има за цел да облекчи положението на работещите, засегнати от епидемията от коронавируса, и се оценява на 100 милиарда долара.

Законопроектът, който бе приет от Камарата на представителите и Сената, предвижда също възможност за безплатно тестване за коронавирус, увеличаване на платения отпуск по болест и подобряване на част обезщетенията за безработица.

Заложена е и допълнителна помощ за програми за прехрана.

В Сената в момента вървят преговори за изготвянето на пакет със стимули на стойност 1 трилион долара.

Инвеститорът милиардер Рей Далио изчисли в четвъртък, че корпоративните загуби в САЩ от пандемията от коронавирус могат да надминат 4 трилиона долара, а в световен мащаб - 12 трлн. долара.

"Това, което се случва, не се е случвало преди в нашия живот. Това, което имаме, е криза. Ще има и хора, които ще понесат много големи загуби. Необходимо е правителството да харчи повече пари, много повече пари", каза той.

САЩ ще имат проблеми с болничната система

В Ню Йорк случаите на зараза за един ден са скочили двойно до 1871. Властите разработват план да настанят пациенти в хотели, в които няма клиенти.

Анализ на екип учени от Харвардския институт за глобално здравеопазванепоказва, че вероятно американските болници ще имат много трудности, за да се справят с прилива на болни, заразени от новия коронавирус.

Учените са разработили девет различни хипотези, като са се базирали на скоростта на предаване на заразата и на броя на случаите. При почти всички хипотетични сценарии с изключение на два, голяма част от интензивните отделения на страната ще бъдат претъпкани и претоварени с работа.

В най-добрия от случаите 20 процента от възрастното население на страната ще бъде заразено, което означава около 50 милиона души за период от 18 месеца.

При този хипотетичен сценарий повечето болници в САЩ ще имат достатъчно интензивни отделения, за да се справят с епидемията, ако в тях бъдат освободени 50 процента от заетите легла от пациенти с други заболявания.

Най-лошият сценарий

Най-лошият хипотетичен сценарий предвижда заразяване на 60 процента от възрастното население или 150 милиона души само за 6 месеца. В този случай дори и всички болнични легла да са освободени, повечето от болниците ще имат пет пъти по-малко от необходимия брой леглова база.

Дори при изграждането на военни болници, недостигът на легла ще бъде труден за преодоляване.

Все повече колежи в САЩ се подготвят пък да превърнат опразнените си спални помещения във временни центрове за настаняване на пациенти с коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Двама членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са също заразени с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Това са Марио Диас-Баларт от Флорида и Бен Макадамс от Юта. Това са и първите членове на Конгреса, за които е известно, че са заразени с коронавируса.

Губернаторът на щата Калифорния - Гавин Нюсъм, пък предупреди, че експертни модели показват, че около 60 000 бездомници в щата могат да се заразят с коронавируса в идните осем седмици,

САЩ и Канада затварят границата си, Тръмп обяви война на "китайския вирус“

Доналд Тръмп обяви в сряда временно затваряне на границата на САЩ с Канада за всички "несъществени" пътувания, предаде Франс прес.

"Въз основа на двустранно споразумение временно затваряме северната си граница с Канада за всички несъществени пътувания", заяви Тръмп.

"Търговският обмен няма да бъде засегнат", добави той и изрази надежда границата да бъде отворена след 30 дни.

Тръмп каза, че САЩ водят "война срещу китайския вирус" и се сравни с военновременен президент. "Смятам се, в известен смисъл, за военновременен президент. Ние водим война, това е много трудна ситуация", каза той.

От своя страна канадското правителство се присъединява към решението за затваряне на границата със САЩ, каза канадският премиер Джъстин Трюдо в специално телевизионно обръщение към нацията.

"Разговарях с американския президент Доналд Тръмп и се споразумяхме за това, че границата между САЩ и Канада трябва временно да бъде затворена за несъществени пътувания", заяви премиерът, като уточни, че в частност става въпрос за туристически пътувания.

Тръмп също така е наредил замразяване на принудителното отнемане на ипотекирана собственост.

Американският президент заяви, че ще прибегне до Закона за отбранителната продукция за борба с епидемията на коронавируса, като задейства закон, позволяващ на правителството да ускори производството на необходимо оборудване, предаде Ройтерс.

Той каза също, че кораб-болница ще отплава за силно засегнатия Ню Йорк в помощ на заразените, и че втори такъв кораб ще бъде разположен на Западното крайбрежие.

Щатът Ню Йорк е един от най-силно засегнатите от епидемията, като в сряда там вече имаше 2300 потвърдени случая на коронавирус при 20 милиона население.

Броят на американски военнослужещи с положителни тестове за коронавирус нарасна до 49, в сравнение с 36 души вчера, съобщи Пентагонът. В изявление американското министерство на отбраната посочи, че освен тях 14 негови цивилни служители, 19 свързани лица и 7 доставчици са били диагностицирани с Ковид-19.

САЩ спират издаване на визи за граждани на повечето страни

САЩ прекратяват издаването на всякакви имигрантски и не-имигрантски визи на редовна основа за повечето страни в света заради коронавируса, съобщи говорителка на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс.

Тя не посочи за колко и кои страни се прекратяват визовите услуги, но добави, че американските мисии по света ще продължат да предоставят спешни визови услуги "според наличните ресурси". Ще продължат да се оказват такива услуги и на граждани на САЩ.

Издаването на визите ще бъде подновено "възможно най-скоро", каза говорителката, без да посочи конкретна дата.

mediapool.bg