Кламер БГ - Новини: Американски щати оспорват пред съда извънредното положение на Тръмп

Американски щати оспорват пред съда извънредното положение на Тръмп

Свят

|
Вт, 19 Фев 2019г. 12:47ч.
Американски щати оспорват пред съда извънредното положение на Тръмп

Коалиция от 16 американски щата начело с Калифорния внесе съдебен иск срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви извънредно положение, за да заобиколи отказа на Конгреса да финансира стена на границата с Мексико, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В понеделник главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава конституцията на САЩ. "Президентът Тръмп се отнася към върховенството на закона с пълно презрение", отбеляза Бесера. Той обяви, че "започва дело срещу президента Тръмп, за да блокираме злоупотребата с президентските правомощия".

Съдебният иск бе внесен в Окръжния съд на Северна Калифорния. Главните прокурори на още 15 американски щата се присъединиха към жалбата - Вирджиния, Делауер, Илинойс, Колорадо, Кънектикът, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Хавай.

Президентът на САЩ обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да си набави средства за построяване на обещаната от него стена по границата с Мексико с цел спиране на нелегалната имиграция. По-рано законодателният орган прие компромисен бюджет, за да избегне ново блокиране на федералната администрация.

Конгресът отпусна близо 1.4 милиарда долара за погранична стена, а извънредното положение ще позволи на Тръмп да си набави още 6.7 милиарда долара. Извънредното положение позволява на президента да ползва бюджета на Пентагона и заделени от Конгреса за други цели пари за строежа на граничната стена, която обеща в предизборната си кампания през 2016 г.

Според Тръмп тази стена е нужна за ограничаване на броя на незаконните имигранти и наркотрафика през южната граница на САЩ.

mediapool.bg