Кламер БГ - Новини: Oсмани за ЕС: Ако не успеем да се качим на този влак, ще се движим много мъчително

Oсмани за ЕС: Ако не успеем да се качим на този влак, ще се движим много мъчително

Свят

|
Вт, 31 Окт 2023г. 13:26ч.
Oсмани за ЕС: Ако не успеем да се качим на този влак, ще се движим много мъчително

Сн. ЕПА/БГНЕС

Македонските управляващи продължават да призовават за бързи конституционни промени, които да отворят вратата на страната за членство в ЕС, но засега няма сигнали, че най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е склонна да си промени позицията и да ги подкрепи.

"Ако не успеем да се качим на този влак, ще следваме траекторията на движение на тези държави от Западните Балкани, които ще се движат много мъчително и бавно по отношение на бъдещото членство в ЕС. Ще влезем в групата на страните от региона, които имат отворени двустранни въпроси, които тепърва трябва да решат, преди да продължат с европейската интеграция. И повторното отваряне на двустранните въпроси с България няма да бъде по-благоприятно от това, което имаме като условия сега“, коментира външният министър Буяр Османи, цитиран от БТА.

Вписването на българите в основния закон на Северна Македония влезе в преговорната рамка на страната и условия, за да започнат реалните преговори за членство в ЕС. ВМРО-ДПМНЕ обаче продължава да развива мощна антибългарска кампания и твърди, че може да постигне по-добри условия.

Османи добави, че "разликата с досегашните опити на Северна Македония да започне преговори е, че този път решението дали ще успее в този геополитически момент да започне преговори е изцяло на страната".

Още по темата

ЕК: Северна Македония е на добър път, но трябва да промени конституцията си

Тази седмица председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Скопие и за пореден път призова македонците да приемат промените.

Тя обаче пропусна да се срещне с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Кристиан Мицкоски.

"Изборът е ваш и затова наистина се надявам всички партии да се възползват от този момент и да подкрепят конституционните промени. Става дума за вашето бъдеще и всички партии носят отговорност за бъдещето на Северна Македония", каза Урсула фон дер Лайен.

За да бъдат одобрени промените, те се нуждаят от две трети мнозинство или от 80 депутата в 120-местния парламент.

ВМРО-ДПМНЕ имат 44 депутата и е необходимо част от тях да подкрепят промените.

mediapool.bg